IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Atos сключи сделка за преструктуриране с повечето си кредитори

Компанията си е подсигурила и ново финансиране от съществуващи кредитори за 1,68 млрд. евро

13:03 | 15.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

По-голямата част от кредиторите на Atos са подписали споразумението за задържане (споразумение, по силата на което страните се съгласяват да не продават акциите си за определен период от време – бел.ред.), в рамките на което ще поемат контрол над затруднения френски доставчик на IT услуги след преструктурирането му, се казва в изявление от понеделник.

Компанията си е подсигурила и ново финансиране от съществуващи кредитори за 1,68 млрд. евро – в горния край на обявения на 30 юни диапазон. Като част от плана собствениците на облигации и кредиторите са договорили да конвертират заеми и облигации за 2,9 млрд. евро в акции и да инжектират 233 млн. евро в нови акции – сами или заедно с частен инвеститор от индустрията.

Кредиторите, които все още не са подписали споразумението, имат срок до 22 юли да го направят. Тази седмица Atos цели да поиска от търговския съд да започне ускорена защитна процедура – френски процес на преструктуриране, с който планът да бъде одобрен от съда. Този ход би позволил на компанията да притисне несъгласните кредитори, ако това е необходимо, за да изпълни плана за преструктуриране.

Постъпленията от потенциалните продажби на дъщерното дружество за ядрена енергия Worldgrid и звеното за данни и сигурност BDS ще бъдат използвани за изплащане на дълга, ако прогнозният паричен баланс на компанията в края на 2026 г. е поне 1,1 млрд. евро. В противен случай на Atos ще бъде позволено да задържи част от тези приходи, за да поддържа паричната си позиция.

Попитан за диалога с клиентите по време на преговорите за преструктурирането в разговор с журналисти, главният изпълнителен директор на Atos Пол Салех каза, че компанията държи връзка с клиентите си и ги е уверила, че рефинансирането ѝ вече е уредено. По отношение на Олимпиадата Салех каза, че компанията е готова и ще се увери, че тези Олимпийски игри ще бъдат „толкова успешни“ като другите, в които е участвала.

Компанията заяви още, че банките и облигационерите не възнамеряват да действат съвместно и тя ще остане „неконтролирана“ от тяхна страна след края на финансовото преструктуриране.

„Съветът на директорите ще остане съставен от мнозинство от независими директори, а определени кредитори ще имат правото да предложат назначаването на членове и/или наблюдатели“, каза Atos.

Новото управление ще бъде обявено след края на преструктурирането, което се очаква в края на 2024 г. или в началото на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 15.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още