IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай води по експерименти с изкуствен интелект, но САЩ са лидери в имплементацията му

Ново проучване хвърля светлина върху начина, по който страните развиват и имплементират AI

19:41 | 10.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските регулатори също така са работили по ограничаване възможностите на генеративния изкуствен интелект да създава съдържание, което може да нарушава политиките за цензурата и идеологията на Пекин.

Въпреки че това е направило китайските технологични компании по-предпазливи при пускането на подобни на ChatGPT услуги, то също така ги е накарало да се фокусират върху корпоративната употреба на AI.

Именно това е помогнало на Китай да доминира в глобалната надпревара за патенти, свързани с генеративен изкуствен интелект. Страната е завела 38 хил. патентни заявки между 2014 и 2023 г., показа доклад на ООН от миналата седмица.

Междувременно голямото население на Китай и бързо развиващата се цифрова икономика означават, че има голямо търсене на тези AI технологии, смята Сглаво.

„Това голямо търсене накара компаниите бързо да възприемат и интегрират решения с генеративен изкуствен интелект, включително приложения в електронната търговия, здравеопазването, образованието и производството, където AI се използва за подобряване на ефективността и иновациите“, допълва той.

Пекин също така е подкрепил няколко инициативи, насочени към насърчаване използването на местен AI и инфраструктура. През май страната стартира тригодишен план за укрепване на стандартите в AI чиповете и генеративния изкуствен интелект и за изграждане на национална изчислителна мощ.

„Тъй като китайското правителство в поставило фокуса си върху AI, китайските компании следват това ръководство, като бързо възприемат многото аспекти на изкуствения интелект в своите организации“, казва Сглаво.

Прогноза за генеративния изкуствен интелект

Като цяло проучването подчертава колко важна става употребата на технологията във всички региони и индустрии.

То е установило, че организациите, които са възприели генеративния AI, виждат значителни подобрения, като около 90% съобщават ще има по-голямо удовлетворение, а около 80% - че спестяват от оперативни разходи.

За да се възползва от тези предимства, около един на всеки 10 глобални бизнеса ще отдели бюджет за генеративен изкуствен интелект през следващата финансова година, начело с Азиатско-Тихоокеанския регион (94%), се казва в доклада.

Уей Сън, старши консултант AI проучвания в Counterpoint Research миналата седмица коментира пред CNBC, че САЩ са изпреварили Китай в първия рунд на AI битката по отношение на чиповете и напредъка на основните големи езикови модели.

Вторият рунд обаче ще бъде свързан с иновациите в технологията за по-специфични масиви от данни и приложения за потребители, бизнеси и индустрии, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 10.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
RoyBatty
преди 6 дни
"Китай води... в имплементацията му"! Българската дума за "имплементация" е "реализация"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още