IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ създават високотехнологични вериги на доставки, в които Китай не присъства

Администрацията на Байдън иска да накара чуждестранни компании да инвестират в производството на чипове в САЩ, докато развиват и задгранични фабрики

21:19 | 09.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Усилията на политиката, добави той, са насочени към „укрепване и диверсификация на веригите на доставки, двигател на местното производство, стимулиране на ключови индустрии на бъдещето, от полупроводници до чиста енергия“.

Министерството на търговията също изигра важна роля в усилията за укрепване на веригата на доставки на чипове и изплаща 50 млрд. долара на компании и организации за изследване, разработване и производство на чипове.

Джина Раймондо, министърът на търговията, ръководи задълбочено проучване на глобалните вериги на доставка на чипове, за да идентифицира уязвимостите и работи с други правителства, за да обсъдят възможностите за допълнителни инвестиции отвъд граница.

Темата беше в центъра на пътуването на Раймондо до Коста Рика миналата пролет, когато тя се срещна с местни служители и ръководители на Intel, която разполага с фабрика там. Тя също така обсъди диверсификацията на веригата на доставки на полупроводници при пътуванията си до Панама и Тайланд.

Но преработването на глобални вериги на доставки, така че да са по-малко зависими от Източна Азия, ще бъде предизвикателство. Фабриките за чипове в Източна Азия предлагат по-модерна технология, по-голям набор от талантливи инженери и по-ниски разходи, отколкото се предвижда за американските фабрики.

Тайван произвежда повече от 60% от чиповете в света и почти всички най-модерни полупроводници, които се използват в компютри, смартфони и други електронни устройства.

За сравнение, полупроводниковата индустрия в САЩ може да се сблъска с недостиг на до 90 хил. работници през следващите няколко години, показват някои оценки.

Правителствата в Китай, Тайван, Южна Корея и другаде също агресивно субсидират своите собствени индустрии за чипове.

Въпреки това се очаква милиарди долари нови американски инвестиции да изместят донякъде глобалните вериги на доставка. Делът на САЩ в глобалното производство на чипове се очаква да нарасне до 14 на сто до 2032 г. от 10% в момента, сочи доклад на Semiconductor Industry Association и Boston Consulting Group.

Някои служители на администрацията на Байдън са се ангажирали с по-агресивна форма на дипломация, за да попречат на Китай да разработи версии на американската технология. Този подход се фокусира върху убеждаването на шепа държави - Япония и Нидерландия по-специално - да блокират компаниите да продават някои инструменти за производство на чипове на Китай.

Алън Естевес, който ръководи бюрото в Министерството на търговията, отговарящо за контрола на износа, посети Япония и Нидерландия миналия месец, за да се опита да убеди страните да спрат компаниите да продават определени модерни технологии на Китай.

За разлика от това Толуи и неговите помощници са обиколили света, за да разузнаят редица страни и компании, които може да искат да инвестират в американската индустрия и да създадат фабрики, които да формират окончателното лице на веригата на доставки.

Законът за чиповете включва 500 млн. долара годишно финансиране за създаване на сигурни вериги на доставка и за защита на полупроводниковата технология. Държавният департамент черпи от тези пари, за да намери страни за развитие на веригата на доставки. Длъжностни лица организират проучвания в редица страни, за да видят как инфраструктурата и работната сила могат да отговарят на определени стандарти, за да осигурят нужното качество при опаковането и транспортирането на чипове.

Страните, които сега участват в програмата, са Коста Рика, Индонезия, Мексико, Панама, Филипините и Виетнам. Правителството на САЩ въвежда и Кения.

Обучението е приоритет в създаването на тази верига на доставки, изтъква Толуи.

Мартин Расер, управляващ директор на Datenna, консултантска фирма, която се фокусира върху Китай, казва, че тази мрежа от съюзи е стратегическо предимство, което САЩ имат пред Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 09.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 13
zelka007
преди 1 седмица
Коста Рика е с население 5млн , ние сме 7млн , беларус са 9млн , никарагуа са 7млн ... БВП на Коста Рика е 86млрд , нашият е 100млрд , на союзната държава е 71млрд и върви надолу , на никарагуа е 18млрд ... очевидно е състоянието на рассийският мир - никарагуа и союзната държава ... светът се разделя и ние сме на правилната страна , а не в къщичката на детеубийците !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още