IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Философията на лидера на Nvidia: Няма задача, която да не ми е на нивото

Кариерата на Дженсън Хуанг започва в заведение, а днес той оглавява една от най-успешните компании в света

21:31 | 08.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Добрият лидер не може да се страхува да изцапа ръцете си, твърди главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсен Хуанг, цитиран от CNBC.

Много преди да стане съосновател на гиганта за компютърни чипове, който в момента има пазарна капитализация от 3,1 трлн. долара, Хуанг е тийнейджър, работещ във веригата ресторанти Denny’s. Години по-късно той ще измисли идеята за Nvidia с другите съоснователи на компанията в сепаре в същия Denny’s, където някога е чистил маси, миел е чинии и дори е чистил тоалетни.

Въпреки че може да се похвали с нетно богатство от поне 108 млрд. долара, Хуанг казва, че това скромно начало ще оформи типа бизнес лидер, който е той днес.

"Няма задача, която да не ми е на нивото, защото не забравяйте, че преди бях мияч на чинии и чистех тоалетни“, коментира Хуанг в мартенско интервю в Stanford Graduate School of Business.

„Искам да кажа, че изчистих много тоалетни“, допълни той в стая, пълна със студенти. „Почистих повече тоалетни от всички вас, взети заедно, а някои от тях просто не можете да ги забравите“.

Разбира се, има голяма разлика между това да си служител тийнейджър в ресторант и да управляваш компания за трилиони долари. Но Хуанг казва, че все още се опитва да подхожда към работата си днес с подобна готовност да поеме всичко, ако вярва, че може да помогне на служителите си да подобрят компанията, независимо дали тази задача може да бъде делегирана на някой друг.

Хуанг е известен с практическата си работа като шеф, като някои служители го наричат „взискателен“ и „перфекционист“. Той моли служителите от цялата компания всяка седмица да му изпращат имейли с най-важните неща, върху които работят, а след това Хуанг понякога дори се разхожда около бюрата на служителите, разпитва как вървят проектите и предлага съвети, пише New Yorker.

Когато е възможно, дългогодишният главен изпълнителен директор обича да показва на служителите си мотивите си за дадено предложение или решение, което предлага. Това помага на компанията в дългосрочен план, а Хуанг го намира и за лично възнаграждение и възможност да научи нови неща, споделя той пред публиката в Станфорд.

„През цялото време показвам на хората как да разсъждават върху нещата: да създават стратегии, как да прогнозират нещо, как да разбият проблема“, казва той. „Вие овластявате хората навсякъде.“

Той се опитва да приключи най-сложната си работа в началото на деня, така че ако някой има нужда от него през останалата част от деня, той винаги може да каже: „Имам достатъчно време“, споделя Хуанг във встъпителна реч в Калифорнийския технологичен институт миналия месец.

И макар много главни изпълнителни директори да се опитват да ограничат броя на хората, които им се отчитат директно, за да освободят своя график за управление, Хуанг всъщност предпочита да има приблизително „50 директни подчинени“, коментира той пред CNBC през ноември. Тази структура подобрява производителността на Nvidia, като позволява информацията и стратегията да протичат по-директно между Хуанг и другите ръководители на Nvidia, коментира той.

„Колкото повече преки отчети има един изпълнителен директор, толкова по-малко слоеве има в компанията. Това ни позволява да поддържаме потока от информация“, казва той.

Всичко е свързано с поставянето на служителите му в най-добрата позиция да успеят и да допринесат за цялостния успех на Nvidia, коментира Хуанг в Станфорд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още