IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Paramount и Skydance официално договориха сливането си

Това отваря нова глава в историята на едно най-старите холивудски студиа

08:20 | 08.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Skydance Media и Paramount Global са договорили сливането си, обявиха компаниите късно в неделя, отваряйки нова глава за едно от най-старите студиа в Холивуд, пише CNBC.

Шари Редстоун, неизпълнителният председател на Paramount, ще продаде контролния дял на семейството в компанията в рамките на сложна сделка, която ще завърши със сливане.

Споразумението бележи края на една епоха за Редстоун, чийто покоен баща Съмнър Редстоун трансформира семейната верига от автосалони в медийна империя, включваща Paramount Pictures, както и мрежата на CBS и кабелните телевизионни мрежи Comedy Central, Nickelodeon и MTV.

Сливането ще комбинира Paramount, дом на класики като „Китайски квартал“, „Кръстникът“ и „Закуска в Тифани“, с финансов партньор по няколко големи скорошни филма, включително „Топ Гън: Маверик“, „Мисията невъзможна: Пълна разплата“ и „Пропадане в мрака“.

Сделката ще издигне Дейвид Елисън, 41-годишен потомък на представители на технологичната индустрия, който основа Skydance, в най-новия властимащ в Холивуд. Той ще наследи медийна компания, която е изправена пред купища предизвикателства, докато управлява развлекателен бизнес, преобърнат от революцията на видео стрийминга.

Paramount изтри близо 17 млрд. долара от стойността си от края на 2019 г., след като традиционният телевизионен бизнес ерозира по-бързо, отколкото видео стрийминг услугата Paramount+ може да излезе на печалба.

Стигна се до напрежение между директорите. Главният изпълнителен директор Боб Бакиш беше отстранен през април след сблъсък с контролиращия акционер Шери Редстоун заради сделката със Skydance. Той беше заменен от трима ръководители, които заемат позицията главен изпълнителен директор като група, като предложиха съкращения 500 млн. долара, разпродажба на определени активи и проучване на възможен партньор за съвместно предприятие с Paramount+.

Тези планове, които биха могли да означават извършването на още съкращения в една компания, която вече преживя една вълна на съкращения, сега могат да са поставени под въпрос.

Към Елисън в Paramount вероятно ще се присъедини ветеранът от медийната индустрия Джеф Шел, бивш главен изпълнителен директор на NBCUniversal, след като сделката бъде финализирана, твърдят двама източници, запознати с въпроса. Шел напусна NBCU миналата година след разследване за неправомерна връзка, а след това се присъедини към RedBird като председател спорт и медии.

Сделката между Paramount и Skydance е кулминация на продължили с месеци преговори, които изглежда стигнаха до задънена улица, когато Редстоун внезапно прекрати преговорите на 11 юни.

По това време Skydance и нейните партньори бяха постигнали споразумение да придобият холдинговата компания на фамилията Редстоун National Amusements, която притежава 77% от акциите с право на гласа на Paramount. Разговорите обаче стигнаха до задънена улица по други въпроси, включително искането на National Amusements сделката да бъде одобрена от мнозинството от акционерите, които не са от Редстоун – условие, което Skydance смяташе за невъзможно.

Появиха се и други потенциални кандидати за National Amusements: независимият холивудски продуцент Стивън Пол, наследникът на Seagram Едгар Бронфман, който е подкрепен от частната инвестиционна компания Bain Capital, и председателят на IAC Бари Дилър.

Междувременно дискусиите между Елисън и Редстоун бяха подновени без много шум и станаха по-конструктивни, твърдят двама души, запознати с тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още