IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изкуственият интелект навлиза в кибератаките

Рискувайки глоба, Meta търси вратички в закона за цифровите пазари на Европа, посочи Любомир Тулев, специалист по информационна сигурност

11:53 | 04.07.24 г.

Чрез изкуствения интелект кибератаките стават по-комплексни. Става дума за така наречените 3D атаки – от различни вектори спрямо един потребител – фишинг мейл, обаждане чрез дийп фейк разговор и семес. Това коментира Любомир Тулев, специалист по информационна сигурност, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът поясни, че изкуственият интелект дава възможност за много по-комплексни атаки, подобрявайки изказа при дийп фейк разговор. В зората на фишинга мейлите бяха неправилно написани, сега вече с изкуствения интелект тези мейли са по-съвършени и заблуждаващи, посочи гостът в предаването.

Meta например правят немалко за защита на потребителите, но самите потребители трябва да имат киберхигиена като включване на двуфакторна идентификация например, допълни експертът.

Що се отнася до регулациите и разследванията на ЕС към технологичните компании, Тулев отбеляза, че въпреки че заплахата от санкции не е нова, в момента Meta "пробва, ако може да заобиколи или да се допре до регулациите, ако може да намери вратичка". Компанията има една единствена цел - да изкарва пари чрез реклами - и ще се опита по всякакъв начин да забиколи тези забрани, добави той.

Събеседникът припомни, че Meta не е единствената засегната компания - подобни разследвания има и срещу Apple и Alphabet. „Ако искат да оперират на европейския пазар, на тези компании ще им се наложи да се съобразят с регулациите или да платят сериозните глоби“, каза Тулев. 

Припомняме, че в опитите си да постигне по-добро боравене с личните данни на гражданите си Европейската комисия информира Meta Platforms в предварителна констатация, че рекламният модел на компанията "плащане или съгласие" не отговаря на Закона за цифровите пазари (Digital Markets Act - DMA) на общността. Според Кoмисията този избор принуждава потребителите да се съгласят с отдаването на техните лични данни, но не им се предоставя по-малко персонализирана, но еквивалентна версия на социалните мрежи на Meta.

Компанията майка на Facebook и Instagram има възможност да се защити, като ЕК ще приключи разследването си в рамките на 12 месеца от откриването на производството на 25 март 2024 г. В случай на неспазване на законодателството, ЕК може да наложи глоба до 10% от общия световен оборот на компанията.

Предвид регулациите за киберсигурността и изкуствения интелект развитието на технологичните компании в ЕС ще бъде по-трудно в сравнение със САЩ, но това ще са двата големи тренда в бизнеса през следващите години и компаниите ще трябва да се съобразяват с тях.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още