IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на SoftBank достигнаха нов исторически връх

Това е вот на доверие към амбициите на лидера на компанията Масайоши Сон

18:07 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Масайоши Сон. Снимка: Bloomberg L.P.
Масайоши Сон. Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на SoftBank Group повишиха стойността си с 1,5% до нов исторически връх в сряда, като вот на доверие към амбициите на Масайоши Сон да увеличи инвестициите в изкуствен интелект (AI) и полупроводници, пише Bloomberg.

Японският технологичен инвеститор привлича вниманието на другите инвеститори, тъй като неговото телекомуникационно звено се насочва все по-агресивно към инвестиции в генеративен изкуствен интелект, обвързвайки се с Microsoft и стартиращата компания Perplexity AI и изграждайки центрове за данни, оборудвани с чипове на Nvidia. Подразделението за чипове Arm Holdings също се опитва да позиционира своята архитектура като средство за пестене на енергия в устройства, работещи с изкуствен интелект.

Ралито представлява реабилитация за основателя на SoftBank Сон, чиято репутация беше опетнена от големи залози в стартъпи, които струваха на компанията милиарди долари през последните години. Близките отношения на SoftBank с Nvidia и OpenAI укрепиха позицията на компанията в глобалната надпревара за изграждане на инфраструктура, свързана с AI.

Според Томоаки Кавазаки, старши анализатор в Iwaicosmo Securities, акциите на SoftBank поскъпнаха, отчасти защото се очаква възстановяването на бенчмарка Nikkei 225 да помогне на финансовите резултати на гиганта „Той получава нов тласък, тъй като повече инвеститори го виждат като акция, свързана с полупроводниците“, посочва Кавазаки.

Акциите на SoftBank достигнаха нови върхове. Графика: Bloomberg Акциите на SoftBank достигнаха нови върхове. Графика: Bloomberg

Любимци на инвеститорите на дребно, акциите на SoftBank остават волатилни. При спукването на дотком балона компанията загуби 99% от пазарната си капитализация, изтривайки 70 млрд. долара от състоянието на Сон. Акциите възвърнаха позициите си след две десетилетия усилия за разгръщане на широколентови мрежи в Япония, продажба на първите iPhone в страната и инвестиции в някои от най-големите стартъпи в света.

Но през 2021 г. стойността на акциите на SoftBank се срина отново в резултат на репресиите на Пекин срещу технологичните фирми и поредица от погрешни стъпки, включително инвестиции в стартиращи компании като WeWork, Katerra, OneWeb и Zume Pizza.

Поскъпването на акциите повлия и на реториката на Сон. Милиардерът направи по-смели изявления за бъдещето на изкуствения интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още