IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подземната мрежа, която вкарва тайно чиповете на Nvidia в Китай

Неформален пазар заобикаля рестрикциите, наложени от САЩ, като използва слепите петна във веригата на доставки

14:36 | 06.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

„Винаги има начин“

Дистрибуторите, които WSJ е открил, са разпространявали продуктова информация в чатове на индустриални групи, онлайн жълти страници на доставчици на електроника и сайтове за електронна търговия като Taobao на Alibaba и Idle Fish. Много от тях поддържат физически обекти във водещите китайски изследователски центрове за изкуствен интелект като Шънджън и Пекин.

Тези дистрибутори обикновено искат 22 500 долара за чип A100 и 32 400 долара за H100 от по-висок клас – премия спрямо обичайните разходи от приблизително 10 хил. и 25 хил. долара съответно за двойката процесори. Цените на подземния пазар вече са спаднали с повече от 50% от миналото лято, тъй като предлагането е станало по-стабилно, а паническото купуване е намаляло, посочват търговците.

Някои търговци коментират, че имат до десетки чипове на склад наведнъж, а предварителните поръчки на по-големи количества могат да бъдат доставени за една до две седмици. Чиповете идват в оригиналната си опаковка на едро, казват те.

„Става много трудно, но не бъдете глупави, винаги има начин“, коментира базиран в Пекин дистрибутор, когато е попитан как са успели да получат чиповете. Той допълва, че през последните няколко месеца е получавал пратка всеки месец, всяка от които е съдържала десетки чипове.

Някои търговци предлагат тригодишен план за осигуряване на качество, включително замяна на дефектни продукти и поправка на неизправности, но без участието на Nvidia. Купувачите твърдят, че са притеснени заради несигурността на неофициалните следпродажбени услуги.

След като Вашингтон затегна ограниченията за износ в края на миналата година, китайски изследователски институти и университети са продължили да купуват високотехнологичните AI чипове на Nvidia в ограничени количества от дистрибутори в Китай, сочат официалните документи за обществени поръчки, прегледани от WSJ. Покупките включват H100 - процесор, който Nvidia никога не е доставяла официално в Китай, тъй като експортните ограничения влязоха в сила полупроводникът да бъде пуснат в продажба в световен мащаб.

Елитният китайски университет Tsinghua и държавната Китайската академия на науките са сред основните купувачи на модерните AI чипове на Nvidia, разкриват документите.

Китайски технологични компании, включително санкционираната от САЩ Huawei, се опитват да направят чипове, които са толкова мощни, колкото тези на Nvidia, но са изправени пред проблеми с капацитета и технологиите, коментират източници, запознати с въпроса.

Докато в Китай не се появят качествени местно произведени чипове, пазарът за продуктите от висок клас на Nvidia – и веригата за доставки, която е изникнала около тях – вероятно ще останат здрави и ще се адаптират към случващото се. Китайският студент, който носи процесори на Nvidia в куфара си, казва, че е готов да транспортира отново технологични компоненти.

„Радвам се, че успях да направя нещо за моята страна и да спечеля малко повече пари“, споделя той. Защо не?“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 06.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Моабет да става
преди 1 час
Че те тези чипове не е задължително да са в Китай. Инсталират сървъра в Сингапур Малайзия Пакистан и дават достъп до него на фирма или организация която се интересува. Дори на територията на САЩ може да има такива сървъри с отдалечен достъп. Единствената опасност е в някой случаи могат да бъдат конфискувани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още