IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подземната мрежа, която вкарва тайно чиповете на Nvidia в Китай

Неформален пазар заобикаля рестрикциите, наложени от САЩ, като използва слепите петна във веригата на доставки

14:36 | 06.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Например студентът, който транспортира чиповете на Nvidia, не е нарушил законите на Сингапур, според адвокатите, тъй като техническите компоненти не са предмет на местни ограничения за износ.

„Много трудно е да се проследи дали тези трансакции се извършват чрез дистрибутори или посредници“, коментира Франк Кунг, анализатор в TrendForce.

Свободният поток от чипове от най-висок клас на Nvidia в Китай започна да пресъхва в края на 2022 г., след като Вашингтон наложи първия кръг от експортни ограничения. Nvidia предложи по-слаби версии за китайските купувачи, но Вашингтон допълнително ограничи достъпа до такива чипове през октомври. Този ход доведе до анулирането на стотици хиляди поръчки на Nvidia на стойност поне 5 млрд. долара.

Някои китайски компании са се насочили към временни решения, които могат да им помогнат да оцелеят след ограниченията на САЩ, докато местните производители на чипове като Huawei Technologies са в състояние да направят по-добри алтернативи, казват източници, запознати с въпроса.

Точният мащаб на неформалния пазар за усъвършенстваните чипове на Nvidia не може да бъде определен, но се смята, че е относително малък в сравнение с общия пазар. Според една оценка средният брой контрабандни AI чипове годишно е 12 500, сочи анализ на Центъра за нова американска сигурност - мозъчен тръст, базиран във Вашингтон, окръг Колумбия. Въпреки това миналата година Nvidia продаде в световен мащаб около 2,6 млн. чипа A100 и H100, заедно с техните умалени версии, твърди фирмата за технологични изследвания Omdia.

Силата на „Брат Дзиен“

Чиповете, които китайският студент носи в Китай, са преадени от мистериозен брокер в Сингапур, известен като „Брат Дзиен“, който е добре известен сред дистрибуторите и купувачите на чипове в региона. В интервюта за WSJ той казва, че има контакти в дистрибуторски канали и системни интегратори в Югоизточна Азия, за да помоне на китайските клиенти да се сдобиват с чипове и сървъри.

По думите му неговите клиенти включват компании за изкуствен интелект, изследователски институции и дистрибутори на чипове, някои от които са използвали организации, създадени в Сингапур, Малайзия, Виетнам и Тайван, за да заобиколят ограниченията на САЩ.

След като направи поръчки, той помага на своите купувачи да организират логистиката. Този процес може да означава индивидуално пренасяне на продукта или по-традиционна доставка, при която Дзиен е помогнал за подготовката на документи за митническа декларация и контакт с корабни компании.

„Ние не правим големи поръчки. Това би било твърде очевидно“, коментира брокерът, който казва, че е работил в сферата на облачните изчисления и индустрията за чипове повече от десетилетие.

Системата разчита отчасти на непълна документация, която може да избегне задействането на властите, казват някои от продавачите. В две трансакции през март базиран в Шънджън, Китай, търговец получава пратки от 20 графични процесора на Nvidia от Сингапур и допълнителни 40 от базиран в Тайван износител – без да уточнява какви са моделите чипове, сочат митническите документи, разгледани от WSJ.

Продавачът коментира пред медията, че чиповете са именно от забранените - процесорите A100 от висок клас.

Последна актуализация: 13:50 | 06.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Моабет да става
преди 1 час
Че те тези чипове не е задължително да са в Китай. Инсталират сървъра в Сингапур Малайзия Пакистан и дават достъп до него на фирма или организация която се интересува. Дори на територията на САЩ може да има такива сървъри с отдалечен достъп. Единствената опасност е в някой случаи могат да бъдат конфискувани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още