IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подземната мрежа, която вкарва тайно чиповете на Nvidia в Китай

Неформален пазар заобикаля рестрикциите, наложени от САЩ, като използва слепите петна във веригата на доставки

14:36 | 06.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Миналата есен 26-годишен китайски студент в Сингапур стяга куфарите, за да се върне у дома за ваканция. Освен дрехите и обувките му, багажът му включва шест модерни чипа с изкуствен интелект на Nvidia. Човек, свързан с колежа, го моли да занесе чиповете, защото САЩ са ограничили износа им за Китай. Всеки чип е приблизително с размера на игровата конзола Nintendo Switch и студентът не повдига никакви подозрения на летището.

Студентът твърди, че при пристигането му е платено по 100 долара за всеки чип, който носи – само малка част от стойността на черния пазар, пише The Wall Street Journal.

Студентът е част от прикрита мрежа от купувачи, продавачи и куриери, заобикалящи ограниченията на администрацията на американския президент Джо Байдън, насочени към отказ на достъп до усъвършенствани AI чипове на Nvidia, установява изданието. Чиповете на Nvidia са силно желани заради способността им да се справят с масивните изчисления, необходими за обучение на AI системи, които са ключови в рамките на технологичното съперничество между САЩ и Китай.

Над 70 дистрибутори открито рекламират онлайн това, което претендират, че са ограничените чипове на Nvidia, а WSJ е влязъл в директен контакт с 25 от тях. Много от проверените търговци казват, че разполагат с доставки, възлизащи на десетки чипове на Nvidia от висок клас всеки месец.

Потокът от чипове на Nvidia е толкова стабилен, че повечето от тези продавачи приемат предварителни поръчки и обещават доставки след седмици, установи медията. Някои също така продават цели сървъри – на цена около 300 хил. долара – всеки от които съдържа осем чипа от висок клас на Nvidia.

Тези търговци не продават достатъчно от мощните процесори на Nvidia, за да задоволят нуждите на един технологичен гигант. Но за AI стартъпите или изследователските институции с по-скромни нужди може да се извърши поръчка. Всеки чип на Nvidia е от значение за Китай, който иска да остане конкурентен на САЩ в надпреварата в сферата на изкуствения интелект, смятана за все по-решаваща за технологичния суверенитет и националната сигурност.

Китайските търговци може да рекламират чипове на Nvidia, които всъщност нямат, или да предлагат обновени по-стари процесори. Но фалшификатите биха били почти невъзможни за изработка, както във физически план, така и по отношение на производителността, като се има предвид уникалността на високия клас продукти на Nvidia.

Прегледът, извършен от WSJ, включва проверка на покупки с китайски купувачи, които са използвали подземни канали, както и достъп до записи на трансакции, митнически документи и снимки на чиповете на Nvidia, обявени за продажба. Министерството на търговията, което контролира прилагането на ограниченията в САЩ, не е отговорило на запитванията за коментар.

Проблеми с проследяването

В световен мащаб Nvidia не продава своите мощни чипове за центрове за данни поотделно, нито ги предоставя директно на своите клиенти. Вместо това ги изпраща на трети страни, като Dell Technologies и Super Micro Computers, които доставят напълно изградени AI сървъри или системи на тези клиенти. Тези доставчици на оборудване често поръчват повече чипове на Nvidia, отколкото им трябват, в случай че търсенето неочаквано нарасне или се натъкнат на производствени проблеми, твърдят участници в индустрията. Видимостта на доставчиците на оборудване също ще бъде ограничена, ако крайният купувач избере да насочи сървърите – и чиповете на Nvidia в тях – към друго място, допълват участниците.

Dell и Super Micro твърдят, че се съобразяват с експортните ограничения на САЩ и действат, ако бъде открито незаконно поведение.

Nvidia твърди, че не продава своите ограничени усъвършенствани чипове на Китай, като се съобразява с експортния контрол на САЩ, и работи предимно с добре известни играчи, за да спазва правилата. „Прилагаме един и същ стандарт за всички трансакции, големи и малки, и очакваме нашите партньори да направят същото“, коментира говорител на Nvidia.

Налагането на ограниченията на администрацията на Байдън за износ на чипове на Nvidia до голяма степен зависи от Министерството на търговията и безбройните компании по веригата за доставки на полупроводници. Много чуждестранни правителства и юрисдикции не са задължени по закон да се съобразяват с исканията на САЩ и такива продажби на чипове в Китай обикновено не се считат за престъпление на тези места, твърдят адвокати по международна търговия.

Последна актуализация: 13:50 | 06.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още