IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-голямото търсене на AI доведе до 50% скок на емисиите на Google

Центровете за данни се нуждаят от повече електроенергия заради изкуствения интелект

12:38 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въглеродните емисии на Google са се увеличили с близо 50% в сравнение с 2019 г., разкри компанията в своя доклад за околната среда за 2024 г., отбелязвайки забележителен неуспех в целта си да постигне нулеви нетни емисии до 2030 г., пише CNBC.

Емисиите на Google са се увеличили с 13% на годишна база през 2023 г., показва още докладът.

Компанията приписва скока на увеличаването на потреблението на енергия в центрове за данни и емисиите от веригата за доставки, свързани с бързия ръст на търсенето на изкуствен интелект. Докладът отбелязва, че общото потребление на електроенергия в центровете за данни на компанията е нараснало със 17% през 2023 г.

Въздействието на изкуствения интелект върху търсенето на електроенергия е добре документирано. Очаква се търсенето на електроенергия да нарасне с 20 на сто до 2030 г., като само центровете за данни с AI се очаква да добавят около 323 тераватчаса търсене на електроенергия в САЩ, писа по-рано CNBC.

Въпреки че източниците на възобновяема енергия вероятно ще играят важна роля за посрещане на енергийните нужди на AI, анализатори казват, че незабавното внедряване е предизвикателство. Това се дължи на фактори като времето, необходимо за изграждане на електропроводи, които транспортират ресурси до центрове за данни, коментира анализаторът на Wells Fardo Роджър Рийд.

В доклада Google посочва, че нейните центрове за данни са 1,8 пъти по-енергийно ефективни от типичния център за данни. Компанията допълва, че остава ангажирана с намаляването на въздействието на изкуствения интелект върху околната среда чрез оптимизирането на модела, ефективна инфраструктура и намаляване на емисиите.

Google не е единствената голяма технологична компания, която се сблъсква с повишени емисии поради търсенето на AI. През май Microsoft съобщи, че общите ѝ въглеродни емисии са скочили с близо 30% от 2020 г., главно поради изграждането на центрове за данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още