IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Skydance Media планира да придобие National Amusement и да се слее с Paramount Global

Компаниите са сключили предварително споразумение, казва източник на Bloomberg

11:54 | 03.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Независимата филмова и телевизионна продуцентска компания Skydance Media е постигнала предварително споразумение за придобиването на National Amusement на Шари Редстоун и да се слее с Paramount Global – компанията майка на CBS и MTV, твърди източник на Bloomberg, запознат с въпроса.

National Amusements, семейната компания, която контролира Paramount, ще отнесе сделката до специална комисия от директори на Paramount за преглед, допълва източникът, пожелал да остане анонимен, защото няма право да обсъжда споразумението, което още не е обявено официално публично.

Сделката следва провала на преговорите между Skydance и National Amusements миналия месец. Двете са установили отново контакт през последната седмица, а дискусиите са набрали сила във вторник, казва източникът.

Новите условия включват по-висока оценка за National Amusements и по-строги формулировки, обезщетяващи компанията на Редстоун срещу съдебни спорове, които могат да произтекат от сделката, коментира източникът. Продавачите имат 45 дни да търсят по-добри оферти, казва друг запознат.

Paramount и Skydance, ръководена от Дейвид Елисън, син на съоснователя на Oracle Лари Елисън, отказват да коментират въпроса. National Amusements не е отговорила на запитванията за коментар.

Споразумението може да бъде официално обявено в рамките на дни, казва източникът, но е възможно сделката да се провали.

Акциите без право на глас на Paramount повишиха стойността си с цели 10% до 11,83 долара по време на следборсовата търговия.

Като част от споразумението, което Елисън предложи по-рано, той и неговите партньори, включително RedBird Capital Partners и KKR & Co., предложиха да купят National Amusements за 2,25 млрд. долара и да инжектират 1,5 млрд. долара в баланса на Paramount за изплащане на дълга. Дългосрочните заеми на филмовата и телевизионна компания надхвърлят 14 млрд. долара.

Инвестицията представлява голям спасителен пояс за Paramount, която се затруднява в конкуренцията си с други играчи, докато потребителите обръщат гръб на киносалоните и кабелната телевизия в полза на стрийминга.

Компанията има нетна загуба от 554 млн. долара, или 87 цента на акция, за първото тримесечие.

По-рано във вторник Bloomberg News писа, че Paramount води ексклузивни преговори за продажбата на мрежата си Black Entertainment Television на купувачи, включващи главния изпълнителен директор на BET Скот Милс и Чин Чу, който управлява базираната в Ню Йорк компания за дялово инвестиране CC Capital.

Групата обмисля оферта от 1,6-1,7 млрд. долара, разкриват източници, запознати с въпроса, които са пожелали да останат анонимни, защото разкриват информация, която не е публична.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още