IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК се прицелва в Temu и Shein с нови мита

Миналата година 2,3 млрд. продукта под безмитния праг от 150 долара са били внесени в ЕС

09:12 | 03.07.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Justin Sullivan/Getty Images
Снимка: Justin Sullivan/Getty Images

Брюксел планира да наложи мита върху евтини стоки, внасяни от китайски онлайн търговци на дребно, включително Temu и Shein, в опит да спре възхода на това, което Европейският съюз (ЕС) определят като неотговарящи на стандартите стоки, идващи от Китай, съобщава Financial Times.

По-късно този месец Европейската комисия ще предложи премахването на сегашния праг от 150 евро, под който продукти могат да се купуват безмитно, казват трима запознати източници за FT. Основните платформи под прицел са китайските онлайн търговци Temu и AliExpress и модния търговец Shein, казва един представител.

Миналата година 2,3 млрд. продукта под безмитния праг от 150 долара са били внесени в ЕС, посочва Комисията. Вносът на купени онлайн стоки е нараснал над двойно на годишна база, надхвърляйки 350 хил. продукта през април – или почти две доставки на домакинство, показват данните на ЕК.

Китай печели от субсидирани пощенски разходи, което означава, че е рентабилно да изпращат евтини стоки по въздух.

Разпоредбите ще важат за всеки онлайн търговец, доставящ на европейските потребителите директно от извън блока. Базираната в САЩ Amazon обикновено използва продавачи, базирани в Европа.

Друга възможна мярка ще бъде задължаването на големите платформи да се регистрират за онлайн ДДС плащания без значение на стойността им.

От 2021 г. насам по пакетите, изпращани до компании в ЕС, вече се плаща ДДС без значение на стойността им, но са освободени от мита.

Предложенията ще бъдат отправени при подготовката на новата комисия, която ще започне работа по-късно тази година.

Комисията вече предложи премахването на прага за митата миналата година, но може да поиска ускоряване на процеса, за да се пребори с евтиния внос, казва представител на ЕС.

Друг обаче предупреждава, че постигането на договорка между страните на ЕС може да бъде трудно предвид факта, че новият режим ще увеличи натоварването на вече претоварените митнически служители.

Броят на опасните продукти, отчетен в страните от ЕС, е скочил с над 50% от 2022 до 2023 г. до над 3400. Козметика, играчки, електрически уреди и дрехи са сред продуктите с най-много проблеми с безопасността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Алехандро
преди 1 минута
Крайно време е тези ***, използващи детски труд, крадящи модели на млади, пробиващи дизайнери по най-наглият начин, да бъдат таксувани, и то - яко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още