IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници на Samsung ще стачкуват на 8-10 юли

Те настояват за по-прозрачна система за бонуси и отпуски

18:57 | 02.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Синдикатът на работниците в Samsung Electronics свиква стачка на 8-10 юли, обявиха негови представители, цитирани от Ройтерс. Това се случва, докато профсъюзът засилва стачните действия срещу най-високо оценената компания в Южна Корея.  

Синдикатът определя колко работници ще се присъединят към стачката, коментира по телефона Лий Хюн-кук, вицепрезидент на Националния синдикат на Samsung Electronics.

Късно в понеделник Сун У-мок, лидер на синдиката, заяви, че организацията настоява за по-прозрачна система за бонуси и отпуски и иска компанията да се отнася към нея като към равноправен партньор.

Samsung отказва да коментира плановете за стачка.

Акциите на компанията приключиха днешната борсова сесия с леко изменение. 

Членството в синдикати се увеличи бързо, след като през 2020 г. Samsung обеща да спре да пречи на организирането на работниците.

Целта на стачката е да се стигне до спиране на производството. Синдикатът може да обмисли организирането на нова стачка, ако компанията не чуе исканията му, коментира Лий в стрийминг на живо в YouTube днес.

Анализатори обаче твърдят, че самата стачка е малко вероятно да окаже голямо влияние върху производството на чипове, тъй като по-голямата част от него е автоматизирана.

Въздействието в крайна сметка ще зависи от това колко хора, които работят в заводите за чипове, ще се включат и за колко дълго, казва старши изследователят Ким Ян-Паенг от Корейския институт за индустриална икономика и търговия.

„Производството на чипове не може да продължи със заместващи работници“, ако хората, които управляват автоматизираните машини, са се оттеглили за дълго време, „поради спецификата и експертизата на работата“, коментира Ким.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още