IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon израсна чрез търговията на дребно, сега инвестира в AI бъдещето си

Компанията прави големи инвестиции в изкуствения интелект и центровете си за данни

13:51 | 01.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Промяната в Amazon отразява променящите се нужди на компанията, която, въпреки че има водещ в света бизнес с облачни изчисления и години на експерименти с AI, се смята от някои експерти за изоставаща в изкуствения интелект спрямо технологичните си конкуренти. Amazon заяви, че не изостава от другите в AI и нейните възможности в сферата и с AWS са добре приети от клиентите.

Amazon има дълга история на големи разходи, за да бъде във водеща позиция. В продължение на години тя прави тежки капиталови инвестиции в своята инфраструктура за доставки, за да установи своето господство в електронната търговия и след това да отговори на огромното търсене по време на пандемията.

Тази огромна инвестиция допринесе за това миналата седмица Amazon да стане петата американска компания, достигнала пазарна капитализация от 2 трлн. долара. В петък (28 юни) книжата на компанията приключиха сесията на ниво от 193,25 долара, оценявайки гиганта на 2,011 трлн. долара.

Засиленият фокус на Amazon върху центровете за данни се отразява и във висшето ръководство на компанията, което все повече се пълни с хора с връзки с облачния бизнес. Анди Джаси беше главен изпълнителен директор на AWS повече от две десетилетия, преди да стане главен изпълнителен директор на Amazon през 2021 г.

Amazon планира да добави най-малко 216 нови сгради за центрове за данни през следващите няколко години, твърди Марк Вулфраат, президент на логистичния консултант MWPVL International. По думите му капиталовите разходи на дребно на Amazon вероятно няма да нараснат много през 2025 г., отчасти защото Amazon има допълнителен капацитет в този сегмент след прекомерното натрупване по време на пандемията.

Предвид голямото търсене на AI инфраструктура, Amazon и други технологични компании се надпреварват да се сдобият с компонентите, собствеността и мощността, които центровете за данни със суперкомпютри изискват. Amazon и други технологични гиганти търсят ядрена енергия, за да задоволят енергийните си нужди. Изграждането на процесите за изпълнение на поръчки на компанията отне много години и не изискваше същото техническо оборудване, както центровете за данни.

Джаси преориентира Amazon, за да я фокусира върху AI продукти в различни бизнеси. Той каза, че генеративният изкуствен интелект може да бъде ключов елемент от следващия стълб на растежа, в допълнение към онлайн търговията на дребно, Amazon Prime и AWS.

През май компанията назначи Мат Гарман, директор ветеран с голям инженерен опит. Той е новият изпълнителен директор на AWS, докато компанията се опитва да спечели повече от AI.

Amazon все още е най-големият онлайн търговец на дребно в САЩ и последните ѝ финансови отчети показват, че е в толкова силна позиция, колкото и преди. Компанията продължава да инвестира в своето звено за търговия на дребно и да отваря нови съоръжения за доставка. Тя разшири възможностите си за доставка, за да достигне до повече американци по-бързо, тъй като се сблъска с конкуренцията от по-новите участници в електронната търговия.

Но сега също така е време да инвестираме в AI възможностите, казва Фелтън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още