IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon израсна чрез търговията на дребно, сега инвестира в AI бъдещето си

Компанията прави големи инвестиции в изкуствения интелект и центровете си за данни

13:51 | 01.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Amazon изгради компания на стойност 2 трлн. долара чрез години на агресивни разходи за своя бизнес на дребно и логистика. Бъдещите ѝ успехи вероятно ще бъдат определени от милиардите, които отделя за финансиране на усилията си в сферата на изкуствения интелект (AI).

Amazon планира да похарчи повече от 100 млрд. долара през следващото десетилетие за центрове за данни, което е впечатляващо ниво на инвестиции дори за компания, известна с това колко много харчи. Сега гигантът от Сиатъл отделя повече пари за инвестиции в своите облачни изчисления и AI инфраструктура, отколкото в своята огромна мрежа от складове за електронна търговия, пише Wall Street Journal.

Amazon Web Services, подразделението, което управлява облачния бизнес на Amazon, отваря центрове за данни от години, но ръководителите твърдят, че сега има скок в инвестициите, за да се отговори на търсенето, предизвикано от вълнението около AI.

„Трябва да скочим. Трябва да го разберем“, коментира Джон Фелтън, който пое поста главен финансов директор на AWS тази година, след като прекарва по-голямата част от кариерата си в други звена на Amazon.

Финансовият ангажимент на компанията отразява важността и високите разходи за AI. Фелтън твърди, че изграждането на изкуствен интелект днес се усеща като изграждането на онази огромна мрежа за доставки в миналото. „Малко е несигурно“, казва той. AWS се разширява във Вирджиния, Охайо и другаде.

Общите капиталови разходи на компанията намаляха през миналата година, главно защото тя ограничи разходите за изпълнение и транспорт, но делът на тези разходи за инфраструктура, най-вече за AWS, се увеличи. Ръстът показва нова епоха на експанзия за Amazon, в която инвестирането в модерно облачно оборудване е по-ключово за нейния растеж, отколкото развитието на мрежата от складове за търговия на дребно.

Миналата година разходите на Amazon за центрове за данни, включително наеми, спрямо общите капиталови разходи, достигнаха връх за десетилетие от 53%, твърди фирмата за пазарни проучвания Dell'Oro Group. Amazon заяви, че очаква разходите за инфраструктура на AWS да останат високи през тази година. Освен това компанията обяви много инвестиции в AWS през последните месеци.

Облачният бизнес на Amazon отдавна е двигател на печалбата на компанията и се очаква AI да изстреля търсенето на облачни изчисления до нови висоти. Директорите на гиганта се стремят да се възползват от бума на AI, който разчита на облачни услуги поради необходимите интензивни изчислителни ресурси. Amazon очаква приходи от изкуствен интелект за десетки милиарди долари през следващите няколко години.

„Ние просто държим главите си наведени и се фокусираме върху предоставянето на този капацитет точно в момента“, коментира Кевин Милър, вицепрезидент на AWS за глобални центрове за данни.

Последна актуализация: 13:50 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още