IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Atos сключи сделка за преструктуриране, която дава контрола на кредиторите

Компанията е поискала от кредиторите си да оставят отворена вратата за капиталовата инжекция от голям инвеститор

10:14 | 01.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Кредиторите на Atos постигнаха споразумение с дружеството, съгласно което те ще поемат контрола над изпадналата в затруднение френска компания за IT услуги вместо външен инвеститор, пише Bloomberg.

Притежателите на облигации и заемодателите се съгласиха да конвертират заеми и облигации на стойност 2,9 млрд. евро в дялово участие, да осигурят до нов дълг за 1,68 млрд. евро и да инжектират нов капитал за 233 млн. евро, като това ще се случи или от тях самите, или заедно с частен индустриален инвеститор, сочи изявление от неделя.

Сключвайки сделката сами, притежателите на дълг, участващи в новия такъв, могат да се възползват повече финансово от споразумението. Съществуващият капитал на акционерите ще бъде близо до нула в резултат на преструктурирането.

Atos е поискала от кредиторите си да оставят отворена вратата за капиталовата инжекция от основен инвеститор, твърдят източници, запознати с въпроса, които са пожелали да останат анонимни. Представители на Atos не са отговорили веднага на запитванията за коментар извън обичайното работно време.

Някога една от най-големите технологични компании във Франция, Atos си беше поставила за цел да вземе пазарен дял от Accenture и Capgemini, преди счетоводните скандали и огромните дългове да я оставят на ръба на несъстоятелността. Въпреки че фирмата е загубила около 90% от стойността си през последната година, тя остава ключов доставчик на IT услуги в родната си страна, със стратегически договори, които я свързват с отбранителната и ядрената индустрия, както и с Европейското първенство по футбол и Олимпийските игри.

Когато получи достатъчно подкрепа от кредиторите, Atos ще поиска от търговския съд да отвори ускорена предпазна мярка, за да одобри преструктурирането. Този съдебен процес позволява на компанията да не се съобрази с несъгласните заинтересовани страни, стига да отговаря на определени условия.

Групата кредитори каза още, че ще преразгледа сделката за продажба на част от отдела за големи данни и сигурност на компанията към френската държава. Процесът ще определи дали „покупната цена отразява справедлива пазарна стойност и е в съответствие с корпоративния интерес на компанията“. Ако не, Atos ще прекрати продажбата, се казва в съобщението.

Френското правителство предложи 700 млн. евро, включително дълга, за стратегическите части на звеното, известно като BDS. Това се случи в рамките на необвързваща оферта, отправена по-рано през юни. Тези части включват суперкомпютрите на Atos, „критично важни“ системи и дейности за киберсигурност. През април правителството каза, че активите може да струват до 1 млрд. евро.

В началото на февруари Atos започна преговори с кредиторите си под наблюдението на назначен от съда посредник за преструктуриране на дълга си от 4,85 млрд. евро. Компанията се нуждае не само от намаляване на дълговото си бреме, но и от капиталова инжекция. Двама кандидати с различни възгледи за това как да спасят Atos се появиха още в началото - Onepoint на Дейвид Лаяни - по-малка френска IT фирма, която е най-големият акционер в Atos, както и EPEI на Даниел Кретински.

Предложението на Лаяни за One Atos беше представено като начин да се помогне на компанията да избегне разпадане и да остане под френска собственост, а също така обещаваше по-малко негативи за притежателите на задължения. Офертата на Кретински, от друга страна, беше насочена към по-радикално намаляване на дълга и предлагаше продажба на дигиталния бизнес на компанията.

Въпреки че предложението на Лаяни надвиши предложението на Кретински, миналата седмица френският предприемач се отказа след допълнителна проверка. Това остави кредиторите да трябва да решат дали да подновят преговорите с Кретински - който беше предложил да се намеси отново - или да сключат сделка сами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още