IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Операцията за поставяне на имплант на Neuralink на втори пациент бе отложена

Причината е медицинското състояние на пациента, очаква се нов опит да бъде направен следващия месец с различен кандидат

10:36 | 29.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Компанията за мозъчни импланти Neuralink Corp., основана от Илон Мъск, трябваше да имплантира устройството си на втори пациент миналия понеделник, но операцията е била отложена заради медицинското състояние на пациента. Това заяви Майкъл Лоутън, главен изпълнителен директор на Barrow Neurological Institute, където бе проведена първата операция.

Пациентът е имал здравословни проблеми, които са го направили неподходящ кандидат за текущо участие в проучването на Neuralink за неговото експериментално устройство, каза Лоутън, цитиран от Bloomberg. Кандидатът за заместник вероятно ще се подложи на операция следващия месец.

„Избирането на правилния пациент за тест като този е важно“, каза Лоутън. „Всички участващи, клинично и хирургически, искат нещата да станат, както трябва“, допълни той.

От Neuralink не са отговорили на изпратено искане за коментар.

Стартъпът е в ранните етапи на клинични изпитания за своето устройство, което има за цел да възстанови някои от функциите на парализирани пациенти. Ноланд Арбау от Аризона наскоро стана първият човек, на който е имплантирано устройството. Крайниците му са обездвижени след травма на гръбначния мозък през 2016 г., но с помощта на импланта вече може успешно да играе видео игри, използвайки мислите си.

Пациентът, чиято операция беше отменена тази седмица, има амиотрофична латерална склероза, известна още като болестта на Лу Гериг, която причинява дегенерация на нервните клетки в гръбначния стълб и мозъка и парализа на мускулите. Правилата за поверителност не позволяват разкриването на повече информация за пациента.

Изпробването на устройството върху пациенти с различни причини за двигателни увреждания е полезно, коментира Кристин Уел, доцент по неврохирургия в Университета на Колорадо и бивш служител на Американската служба за храните и лекарствата.

„Може да е ценно да знаем, че работи при различни условия“, каза Уел. Освен това изследователите на Neuralink разполагат с по-широк набор от пациенти, от които да наемат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 29.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още