IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще отнеме ли изкуственият интелект работата ми?

Ново проучване на Фед в Ричмънд показва, че 45% от фирмите автоматизират задачи, за да намалят разходите за труд

22:00 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Служителите, които се опасяват, че техните работодатели могат да използват изкуствен интелект (ИИ), за да ги заменят, може да са прави, показват данни в доклад на Федералния резерв в Ричмънд, видени от Bloomberg.

В проучване, проведено по-рано този месец сред фирми, използващи ИИ от началото на 2022 г., в района на Ричмънд, 45% заявяват, че автоматизират задачи, за да намалят разходите за труд.

Проучването установи също, че почти всички фирми използват технология за автоматизация, за да увеличат производството. В реч в петък управителят на Федералния резерв в Ричмънд Томас Баркин каза : „Възможно е също така да наблюдаваме повишаване на производителността, водено може би от автоматизацията или дори от ИИ“.

Причини, поради които бизнесът се насочва към изкуствения интелект. Графика: Фед в Ричмънд Причини, поради които бизнесът се насочва към изкуствения интелект. Графика: Фед в Ричмънд

Но служителите могат да се успокоят от данните на Фед в Далас, които показват, че сред почти 40% от тексаските фирми, които сега използват ИИ, въздействието върху заетостта досега остава минимално.

ИИ все още не е превзел всички работни места, установи проучването на Фед в Ричмънд. Само 46% от всички фирми казват, че са добавили технология за автоматизиране на задачите от януари 2022 г. Адаптирането на ИИ е по-често срещано сред производствените фирми, като 53% от тях използват технологията, отколкото компаниите от сектора на услугите, където 43% разчитат на нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още