IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia придобива американската компания за оптични мрежи Infinera за 2,3 млрд. долара

Общо 70% от цената на сделката ще бъде платена в брой, а останалата част - в акции, съобща финландската компания

15:14 | 28.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Nokia постигна договореност да придобие компанията Infinera в сделка за 2,3 млрд. долара, която ще разшири мрежата от продукти на компанията за центрове за данни и ще засили присъствието ѝ в САЩ, потенциален ключов източник на растеж в момент, когато бумът на изкуствения интелект стимулира търсенето на сървърен капацитет, предава Bloomberg.

„AI стимулира значителни инвестиции в центрове за данни в момента и една от ключовите привлекателни характеристики на това придобиване е, че то значително засилва експозицията ни към центрове за данни“, коментира главният изпълнителен директор на Nokia Пека Лундмарк пред репортери в петък.

Експозицията на Infinera към „сървър-сървър комуникациите“ в центровете за данни е особено привлекателна, тъй като това „ще бъде един от най-бързо растящите сегменти на общия пазар за комуникационни технологии“, допълни той.

Придобиването ще оцени производителя на иновативни решения за отворени оптични мрежи и оптични полупроводници на 6,65 долара на акция, съобщи компанията в комюнике късно в четвъртък. Най-малко 70% от стойността на сделката ще бъде платена в брой, а останалата част – в акции, сочи съобщението.

Книжата на Infinera поскъпнаха с 15% през последните 12 месеца, давайки на компанията пазарна стойност от около 1,2 млрд. долара. Цената на акциите ѝ, която достигна 5,26 долара към края на търговията в четвъртък, се повишава с около 20% в предборсовата търговия в петък. Книжата на Nokia поскъпват с 0,81% към 14 ч. българско време до 3,53 евро в Хелзинки.

Продажбите на Nokia и на конкурента ѝ Ericsson бяха засегнати от драстичното намаляване на разходите за мобилните оператори за мрежово оборудване в момент, когато индустрията не успява да възстанови инвестициите. Nokia понесе тежък удар и след като Ericsson си осигури договор за 14 млрд. долара с AT&T през декември, за да изгради мрежа OpenRAN, технология, която е по-благоприятна за облачните услуги и отваря мрежите повече от предишните, силно интегрирани решения.

Тази сделка, която е най-голямата за Nokia след придобиването за 10,6 млрд. евро на Alcatel-Lucent през 2016 г., ще ѝ помогне да засили бизнеса с фиксирани мрежи, който компанията очаква да стимулира възстановяването през второто полугодие на годината, тъй като клиентите увеличават поръчките за технологии, използвани в облачната инфраструктура.

Infinera и нейните конкуренти страдат и от по-слаби разходи. Компанията съобщи, че приходите ѝ са намалели с около една трета между четвъртото тримесечие на миналата година и първото тримесечие на тази година и тя записа нетна загуба, като не отговори на прогнозите на анализаторите в обявените си финансови резултати през май. По-големите конкуренти Cisco Systems и Ciena Corp. също обявиха свиване на приходите през последното тримесечие.

Въпреки това  Infinera съобщи, че е спечелила значителен брой нови клиенти и главният изпълнителен директор Дейвид Хърд заяви, че бизнесът е в позиция да се възползва от ключови промени в индустрията, включително разпространение на центрове за данни и AI работно натоварване.

Нетните приходи от продажби на мрежи за мобилни оператори се свиват по-бързо от тези за мрежова инфраструктура. Графика: Bloomberg LP Нетните приходи от продажби на мрежи за мобилни оператори се свиват по-бързо от тези за мрежова инфраструктура. Графика: Bloomberg LP

„Това е оптималният момент, да направим придобиване преди пазарът да започне да се възстановява“, коментира Лундмарк. „Оптичният пазар е слаб“ през последните две години, въпреки че Nokia и анализатори прогнозират, че той ще се възстанови през 2025 г., допълва Лундмарк.

В отделно съобщение в четвъртък Nokia информира, че френското правителство планира да придобие звеното ѝ Alcatel Submarine Networks, което се оценява на 350 млн. евро. Компанията, която до голяма степен оперира независимо и има много по-дълъг цикъл на продажби, не се вписва добре в останалата част от дейностите на Nokia, коментира Лундмарк. Продажбата позволява на компанията да се съсредоточи и засили звеното си за мрежова инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още