IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как AI ще промени начина, по който учим, работим и се забавляваме

За водещите държави в разработването на роботи и развитието на роботиката разказва Петър Петров, директор "Изкуствен интелект" в Eleven

15:37 | 28.06.24 г.

Промяната, основана на изкуствения интелект (AI), ще бъде толкова голяма във всички направления, че е невъзможно да се каже в кое точно ще е най-мащабна. AI ще промени начина, по който учим, работим и се забавляваме. Това коментира Петър Петров, директор "Изкуствен интелект" в Eleven, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Повод за гостуването бе новата книга на Петров "Изкуствен интелект: душа и силиций".

„Няма да работим по същия начин. Може да се окаже, че няма да работим. Няма да учим по същия начин, а по тотално различен - може да не ходим в клас, а да имаме нещо в себе си, което постоянно да ни напътства“, обясни събеседникът във връзка с еволюцията на новата технология.

По думите му само за няколко години напред ситуацията може да стане напълно различна. „Различните езикови модели имат толкова информация, която е на върха на пръстите ти, затова може би не е толкова необходимо да учиш години наред неща наизуст. Голяма част от образователната система трябва да изглежда по друг начин и да развиваме критично мислене и способности за решаване на проблеми“, изтъкна гостът.

Прехвърлянето на информация директно в мозъка на човек, познато ни от филми като "Матрицата", все още е "прилично далеч", но вече има чипове, които се поставят в главата, за да могат да ти четат мислите и да контролират нещата вместо теб. По-трудна е обратната връзка - да те научат на нещо, каза още Петров. Но пък тази способност вече я има за роботите и за изкуствения интелект. Те могат да се научат на нещо на момента, при поискване.

Хуманоидните роботи, които ще навлязат през следващите години, и комбинацията между роботи и изкуствен интелект ще ги направи още по-подходящи за определени процеси, смята Петров.

"Комбинацията е много силна. Nvidia, които създават всички видео карти, с които се тренира AI, са направили виртуална среда. Тази виртуална среда тече 100 пъти по-бързо и в нея се обучават всички роботи. Тоест, роботът се научава 1000 пъти по-бързо от човека на дадено умение и това се случва от няколко месеца насам. Изведнъж тези роботи, които сме виждали, че не могат да правят нищо, за отрицателно време се научават да правят много неща", разказа гостът в предаването.

Той отбеляза, че роботиката ще се промени коренно. „Роботът може да стане виртуоз в определени дейности за отрицателно време, като това важи както за хуманоидните, така и за нехуманоидните роботи. Комбинацията с езикови модели ще позволи да комуникираш с този робот и това вече не е въпрос на бъдеще, а на месеци“, заяви Петров.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още