IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT компании наемат специалисти у нас въпреки глобалните предизвикателства

Само през юни са налични около 2500 обяви за нови работни места в сектора, съобщиха от финтех компанията myPOS

09:45 | 26.06.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Marvin Meyer on Unsplash
Снимка: Marvin Meyer on Unsplash

Глобалните икономически предизвикателства накараха технологичните компании да предприемат мерки за намаляване на разходите като съкращения и преустановяване на наемането на служители. България също е засегната, но устойчивите компании продължават да наемат местни IT таланти, позиционирайки се за растеж. Това заяви Абденур Беззух, главен технологичен директор на групата от финтех компании myPOS.

От края на 2022 г. досега в САЩ са били съкратени над 340 хил. служители в областта на технологиите, като само през тази година съкратените са поне 56 хил. души. Междувременно IT секторът в България забави темпото си на растеж до около 2500 обяви за нови работни места през юни, в сравнение с около 3500, обявени през февруари миналата година, показва проучване на myPOS.

Въпреки това с прогнозиран годишен ръст на приходите от 12,1% през 2023 г., местният IT сектор остава най-социално отговорният, плащайки три пъти повече данъци и социални осигуровки от средното за страната, като стимулира други сектори и инвестира в подобряване на качеството на живот, констатират в компанията.

Благодарение на прехода от споделени услуги към предприемачество и нарастващото търсене на дигитализация, най-устойчивите компании на местния пазар продължават да привличат и задържат таланти, включително от чужбина, позиционирайки се сред най-добрите работодатели и развивайки длъжностите на програмисти, като същевременно отчитат значителен растеж, констатират в myPOS.

Устойчивите IT компании, които наемат служители в България, дължат успеха си на четири ключови фактора.

От myPOS посочват, че лидерите с опит в успешни технологични компании-пионери, които са ги ръководили до зрялост, успяват да стимулират растежа и да се справят ефективно с предизвикателствата на развиващите се технологични пазари.

IT компаниите имат стабилни инвеститори, които осигуряват необходимите ресурси за иновации и гарантират задържането на таланти, и така успяват да запазят конкурентното си предимство, вместо да бъдат възпрепятствани от финансова несигурност.

Предложенията на IT компаниите са привлекателни с продуктите си за по-слабо дигитализираните индустрии, които осигуряват ефективност и гарантират по-висока производителност на клиентите, превръщайки компанията във важен партньор в пътя им на дигитална трансформация.

IT компаниите предоставят възможности за обучение и кариерно развитие и задържат най-добрите таланти, и по този начин осигуряват постоянен поток от квалифицирани специалисти, които са от решаващо значение за устойчивия растеж и иновациите на компанията.

„Например, в myPOS поддържаме положителна траектория, благодарение на силното лидерство с доказан опит в Силициевата долина, инвестицията от един от най-солидните фондове в света – Advent International, иновативните дигитални решения и ангажимента към кариерно развитие", посочват от финтех компанията.

С 27% е увеличението на екипа през миналата година, като само в България екипът ще достигане над 500 служители, при повече от 700 в цяла Европа. Дори в момента има над 45 обяви за нови работни места в София и Варна, уточняват от myPOS.

В условията на съкращения и преустановяване на наемането на служители, много е важно значението на устойчивостта и стратегическото планиране, посочват от компанията. В myPOS преценяват, че българските офиси са с ключова роля в компанията, тъй като в тях са екипите за разработване на продукти, обслужване на клиенти, администрация, маркетинг и финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 2 дни
не сме спирали да наемаме нови... всяка ИТ фирма винаги работи в условия"глобални предизвикателствя" ... квото и да означава тоя измислен термин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
Един Българин
преди 3 дни
Именно в условията на недалновидни съкращения е шанс за прозорливите ИТ фирми със стабилна визия за бъдещето да наемат качествени кандидати. Естествено ще трябва да има ежегодни увеличения, бонуси и други стимули за да не избяга ИТ-то, но не е сериозно да се говори, че пазарът бил слаб особено за хората с опит. Американските фирми се скъсаха да наемат в България и се надцакват със заплати. Германските вече изобщо не издържат на конкуренцията, особено с българско работно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
doba
преди 3 дни
Не са само ИТ-тата, всички фирми обират всичко, що мърда :) Щото - друго нема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още