IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обвинява Microsoft в неправомерно обвързване на Teams с Office

Ходът на органа за наблюдение на конкуренцията на ЕС беше предизвикан от жалба от 2020 г.

17:52 | 25.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Антитръстовите регулатори на Европейския съюз обвиниха Microsoft, че незаконно обвързва приложението си за чат и видео Teams с продукта си Office. Според тях неотдавнашните стъпки на американския технологичен гигант за разделяне на пакета не са били достатъчни и е необходимо да се направи още, предаде Ройтерс.

"Microsoft е нарушила антитръстовите правила на ЕС, като е обвързала своя продукт за комуникация и сътрудничество Teams с популярните си приложения за продуктивност, включени в пакетите за бизнеса Office 365 и Microsoft 365", се казва в изявление на Европейската комисия.

"Комисията предварително констатира, че тези промени не са достатъчни, за да отговорят на нейните опасения, и че са необходими още промени в поведението на Microsoft, за да се възстанови конкуренцията", се посочва още в съобщението, като се има предвид обявеното през последните месеци отделяне на Teams от Office.

Ходът на органа за наблюдение на конкуренцията на ЕС беше предизвикан от жалба от 2020 г. от конкурентното приложение за съобщения в работното пространство Slack, собственост на Salesforce.

Teams беше добавен безплатно към Office 365 през 2017 г. и впоследствие замени Skype for Business. Неговата популярност се повиши по време на пандемията от Covid-19, отчасти благодарение на видеоконферентната му връзка.

Ръководството на Microsoft съобщи, че ще работи за намиране на решения, за да отговори на опасенията на регулаторните органи на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още