IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пожарът в батерийна фабрика в Южна Корея повдига въпроси за безопасността на технологията

Правителството сформира общоправителствена работна група, за да постигне фундаментални подобрения при мерките за пожарна безопасност

12:06 | 25.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пожарът във фабрика за батерийни клетки в Южна Корея събуди опасенията относно безопасността на технологията в страната, която е ключов глобален доставчик на литиево-йонни клетки, използвани в множество продукти - от електрически превозни средства до системи за съхранение на енергия, пише Bloomberg.

Инцидентът в завода на Aricell в Хуасон отне живота на 22 работници и рани тежко други осем души. Въпреки че съоръжението произвежда литиеви клетки за еднократна употреба, пожарът рискува да помрачи настроенията в страната относно индустрията, която се сблъска с поредица от подобни инциденти през последните години.

„Наистина е разочароващо да чувам хора да казват, че това може да е свързано с батериите за електромобили, но тук не става въпрос за презареждащи се батерии“, посочва Бан Сунгьон, главен изпълнителен директор на Grinergy, стартъп компания, която произвежда литиево-титаниеви клетки. „Инцидентът може да окаже значително влияние върху настроенията спрямо индустрията за електромобилни батерии и показва защо трябва да разработим технологии за по-безопасни батерии“, добавя той.

Въпреки че корейските доставчици на батерии – LG Energy Solution Ltd., SK On Co. и Samsung SDI Co. – са едни от лидерите в глобалното производство на презареждащи се клетки, те се сблъскват с проблеми в опита си да разположат системи за съхранение на енергия (ESS) в цялата страна поради поредица от пожари. Въпреки че правителството въведе по-строги разпоредби, честите аварии забавиха инсталирането на ESS, което е от решаващо значение за подпомагането на слънчевата и вятърната енергия да стане по-надеждна.

Пожарите, свързани с батерии, също представляват по-големи рискове през последните години, тъй като страните постепенно загърбват изкопаемите горива и разширяват използването на чиста енергия и екологични превозни средства. Нарастващото търсене увеличи броя на производителите на батерии в глобален план, като пожари избухват навсякъде по света - от САЩ до Австралия.

Правителството на Южна Корея реагира на последния пожар, като сформира общоправителствена работна група, включваща цивилни експерти, за да постигне фундаментални подобрения при мерките за пожарна безопасност, информира KBS World.

Новините за експлозията в страната подчертават значението на безопасността в индустрията, тъй като секторът се разширява, коментира Робин Зен, председател на Contemporary Amperex Technology Ltd. Той се притеснява, че наличието на толкова много играчи в сектора означава, че някои о тях нямат технология за решаване на проблемите с безопасността.

„Когато милиони хора използват батерии, ако батериите не са достатъчно безопасни, това ще причини много проблеми“, предупреждава той на събитие на Световния икономически форум в Далян, Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 4 дни
Че какво й е опасно на технологията? Това, което остане след пожара, повече не представлява заплаха. И бензиновите резервоари се подпалват понякога. Давай смело напреж!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още