IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият IPad Air – по-голям и по-удобен за работа

След като обнови портфолиото си от таблети, Apple предлага Air модела в два размера

15:07 | 25.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Елена Кирилова/Investor.bg
Снимка: Елена Кирилова/Investor.bg

Последните няколко години не бяха най-лесните за Apple. Компанията среща все по-големи трудности на ключовия китайски пазар, където се бори с местни конкуренти. Същевременно важни категории продукти, като таблетите iPad, продължиха да бележат спад и да носят по-малко приходи на технологичния гигант. Решена да се справи с това, Apple направи известни промени в своето портфолио от таблети. Резултатите от този ход са вече на пазара. Успяхме да тестваме новия iPad Air, предоставен ни от А1, за да проверим колко добре се е справила Apple.

На компанията ѝ бяха нужни почти две години, за да направи съществени промени в модела, така че за феновете на бранда новият iPad Air е наистина дългоочакван.

Да започнем с това, че iPad Air вече се предлага в 13-инчов вариант, т.е. е по-голям от предходните модели и сега се изравнява с iPad Pro. Компанията предлага и 11-инчова опция за тези, които търсят по-компактен вариант, лесен за носене в раница. Apple е заложила на Liquid Retina LED дисплей с резолюция 2732 x 2048 и 254 ppi гъстота на пикселите при по-големия модел. Антирефлексното покритие на дисплея го прави чудесна опция за четене и гледане на видео, защото няма силни отблясъци, дори и при по-голяма осветеност. Ако решите да заложите на по-малката версия на модела, дисплеят е с резолюция 2360 x 1640 и 264 ppi. Има лека разлика и в яркостта – при 13-инчовия модел тя е 600 нита, докато при по-малкия му брат е 500 нита.

Бутонът за включване е разположен в левия ъгъл и служи като четец на пръстови отпечатъци, който работи изключително бързо. За по-голямо удобство при ползване във всяко положение е добре да се въведат повече отпечатъци, за да не се налага да въртите устройството.

Снимка: Елена Кирилова/Investor.bg Снимка: Елена Кирилова/Investor.bg

По отношение на производителността забележки няма. В сърцето на iPad Air стои разработеният от Apple чипсет M2 с 8-ядрен централен процесор. Таблетът се справя безпроблемно както с ежедневни работни задачи, така и с игри и с прехвърлянето от едно тежко приложение към друго. Компанията категорично си е свършила добре работата в хардуерен план.

Една от най-ключовите промени в Air е, че предната камера, която е 12 MP, е разположена към дългата страна. По този начин могат много по-лесно да се провеждат видеоразговори в Zoom например, което е изключително предимство, ако ползвате таблета за работа.

Задната камера също е 12-мегапикселова, но е широкоъгълна и при нея Apple е заложила на възможността за заснемане на 4К видео с до 240 кадъра в секунда. И все пак трябва да отбележим, че устройството не е толкова леко, въпреки името си, така че да е удобно за заснемането на клипове. 11-инчовият модел тежи 462 грама, докато по-големият е цели 617 грама. Отвъд това задната камера предлага 5 пъти дигитално приближение и автофокус и автоматична стабилизация за по-добри кадри.

Снимка: Елена Кирилова/Investor.bg Снимка: Елена Кирилова/Investor.bg

Говорейки за работа, тук е моментът да отбележим, че iPad Air работи със стилуса Apple Pencil Pro, който се представя чудесно при писане. Той може да се зарежда магнитно и то бързо. Потребителите могат да ползват и по-старата версия Apple Pencil и клавиатурата Magic Keyboard, ако искат да пишат. Лошата новина е, че не се поддържа Pencil 2.

Едно от малките удобства, които Apple предлага, е, че новият стилус може да бъде регистриран в системата Find My, която помага да намерите аксесоара, в случай че не знаете къде е.

IPad Air разполага със стерео високоговорители, които не разочароват, що се касае до аудиото при слушане на музика или при гледане на филми и сериали.

След като на Apple ѝ се наложи да промени входа за зареждане, за да се съобрази с новата регулация в Европейския съюз, новият iPad Air разполага не с добре познатото ни Lightning зареждане, а с USB-C вход. В кутията ще намерите и кабел за зареждане и 20-ватов USB-C Power Adapter. Батерията издържа около 10 часа при нормална работа.

Технологичният гигант реши да заложи на четири различни цвята на iPad Air, наречени Space Gray, Starlight, Purple и Blue. Както подсказват имената им, това са сиво, златисто, лилаво и синьо. Имахме възможността да тестваме класическия сив вариант, който спокойно може да се впише в работното ежедневие на всеки, без да е излишно ангажиращ като златния например.

Като цяло iPad Air се позиционира в средата на портфолиото на Apple – между базовия iPad и доста по-добрия iPad Pro. Таблетът е подходящ както за работа, така и за забавление - у дома и в движение. За пореден път Apple доказва, че не прави компромиси с качеството.

Снимка: Елена Кирилова/Investor.bg Снимка: Елена Кирилова/Investor.bg

Последна актуализация: 15:07 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още
Финанси виж още