IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционният фонд на Абу Даби придобива контролен дял в турски доставчик на храна

Съоснователят и главен изпълнителен директор на стартъпа Назим Салур ще бъде заменен от шефа на турския бизнес на Getir Батухан Гултакан

20:34 | 24.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турската стартъп компания за доставка на храна Getir се споразумя относно планираното преструктуриране, което ще раздели бизнеса ѝ и ще осигури капиталова инжекция от 250 млн. долара чрез кръг на финансиране, ръководен от инвестиционния фонд на Абу Даби Mubadala Investment Co., съобщава Bloomberg.

По този начин Mubadala ще придобие контролен дял в бизнесана Getir за хранителни стоки в Турция. Съоснователят и главен изпълнителен директор на стартъпа Назим Салур ще бъде заменен от шефа на турския бизнес на Getir Батухан Гултакан.

Преструктурирането следва борбата за власт между Салур и Mubadala. Миналия месец Салур се съгласи да свика годишно общо събрание, за да определи бъдещето на компанията - с възможност той да смени ролите си, за да осигури повече финансиране за Getir.

Салур и съоснователите ще служат като членове на борда и ще държат миноритарни дялове в бизнеса с хранителни стоки. Те отделно ще придобият контролен дял във второ предприятие, включващо останалите бизнеси на Getir, включително бизнеса за предлагане на превози BiTaksi, сайта за обяви за работа, платформата за пазаруване N11 и американския бизнес с хранителни стоки FreshDirect. Тук Mubadala ще бъде миноритарен акционер.

Нов финтех стартъп, GetirFinance, ще бъде 40% собственост на основателите на Getir, 32% на Mubadala, 20% на фонда Maxis на турската национална банка Isbank и 8% на Crankstart, личният инвестиционен инструмент на Sequoia Capital.

Getir, основана през 2015 г., бързо се разшири извън Турция в Европа и САЩ по време на пандемията от коронавирус. Подобно на други популярни приложения за доставка по домовете, компанията изпращаше хранителни стоки при поискване само за 10 минути чрез куриери на велосипеди или мотоциклети. Някога оценяван на 11,8 млрд. долара, стартъпът изпитва проблеми да овладее изгарянето на парични средства и напусна Обединеното кралство, Германия, Нидерландия и САЩ през април.

„Mubadala е дългосрочен и отдаден инвеститор в Getir и тази капиталова инжекция отразява нашата силна увереност в обещаващото бъдеще на основния бизнес на компанията в Турция“, изтъква членът на борда на Getir Хани Бархуш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още