IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторите на ЕС обвиняват Apple в нарушаване на технологичните правила на блока

През март ЕС започна разследване на Apple, Alphabet и Meta

12:17 | 24.06.24 г.
Снимка: Samsul Said/Bloomberg
Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Регулаторите на Европейския съюз съобщиха в понеделник, че технологичният гигант Apple нарушава новите широкообхватни правила в областта на технологиите, тъй като не позволява на клиентите на своя App Store да бъдат насочвани към алтернативи, предаде CNBC.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, също така заяви, че е започнала нова проверка на Apple във връзка с новите договорни условия с разработчиците.

През март ЕС започна разследване на Apple, Alphabet и Meta по силата на нов закон, известен като Закон за цифровите пазари (DMA), който има за цел да ограничи властта на големите технологични компании. Т. нар. правила за борба с изкривяването на пазара бяха една от големите области на внимание на проучването.

Съгласно DMA на технологичните фирми не се разрешава да блокират други компании да информират потребителите си за по-евтини варианти на техните продукти или за абонаменти извън магазина за приложения.

Според Брюксел Apple е нарушила DMA, тъй като правилата на App Store "пречат на разработчиците на приложения свободно да насочват потребителите към алтернативни канали за оферти и съдържание".

Оказва се, че технологичният гигант позволява насочването само чрез система, при която разработчиците на приложения могат да предоставят връзка, която изпраща потребителите към уебстраница, където след това те могат да закупят съдържание, например абонамент. Този процес обаче е "предмет на няколко ограничения, наложени от Apple, които пречат на разработчиците на приложения да комуникират, да промотират оферти и да сключват договори чрез избрания от тях канал за разпространение".

От ЕК също така заявиха, че таксите, които компанията начислява на разработчиците за първоначално придобиване на нови клиенти чрез App Store, "надхвърлят необходимото", без да дадат повече подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още