IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ByteDance и Broadcom обсъждат разработването на усъвършенстван чип с изкуствен интелект

Компанията майка на TikTok превърна изкуствения интелект в свой приоритет

10:45 | 24.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

ByteDance и Broadcom обсъждат сътрудничество в областта на чиповете с изкуствен интелект, предаде Bloomberg.

Според вътрешен източник американският дизайнер на чипове и базираната в Пекин компания майка на TikTok са разговаряли за 5-нанометров чип. Все още не е постигната сделка между двете компании, а Broadcom вече доставя по-старо поколение 7-нанометров чип с изкуствен интелект, който се използва в центровете за данни на ByteDance.

Разработката ще бъде в съответствие с търговските ограничения на САЩ спрямо Китай.

Вече съществуващите бизнес отношения между двете компании до голяма степен са свързани със сървърно и мрежово оборудване, а Broadcom многократно е посочвала ByteDance като клиент в съобщенията си за пресата.

През март Broadcom съобщи на инвеститорите, че е добавила нов клиент за своя бизнес с ускорители за потребителски изкуствен интелект и че ще доставя продукти на тази компания през следващите няколко месеца, без да посочва име.

Ако бъде постигната сделка, персонализираният чип ще бъде произведен от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, съобщи Ройтерс. Връзката между собственика на TikTok и две световни фирми за полупроводници е необичайно, като се има предвид, че Вашингтон активно се опитва да ограничи амбициите на китайското производство на чипове чрез серия от широки ограничения на производството и износа.

Глобалните конкуренти на ByteDance, от Meta Platforms и Microsoft до Google на Alphabet, разработват или вече използват собствени AI чипове. Компанията майка на TikTok ще се опита да не изостава от тези американски съперници, тъй като тази година превърна изкуствения интелект в свой приоритет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още