IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple отлага пускането на новите AI функции на iPhone в ЕС

Компанията се оправдава с дигиталното законодателство на блока

21:45 | 21.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Apple отлага пускането на новите AI функции на iPhone в Европейския съюз (ЕС) заради Закона за цифровите пазари на блока, пише FT.

Компанията се позовава с несигурността, която произтича от правилата за цифровите пазари и конкуренцията на Брюксел, допълва медията.

Производителят на iPhone разкри функции преди две седмици, включително набор от услуги Apple Intelligence и партньорство с OpenAI. Главният изпълнителен директор Тим Кук описва AI функциите като „следващата голяма стъпка“, която тласка технологичния гигант в ерата на генеративния изкуствен интелект.

Apple посочва, че сложността при направата на системата, съвместима с правилата на ЕС, означава, че на потребителите в ЕС ще бъдат отказани определени функции, които стартират в други части на света по-късно през 2024 г.

„Поради регулаторната несигурност, породена от Закона за дигиталните пазари, ние не вярваме, че ще можем да внедрим три от тези [нови] функции — iPhone Mirroring, SharePlay Screen Sharing подобрения и Apple Intelligence, за нашите потребители в ЕС тази година“, коментира компанията в петък.

Законът за цифровите пазари е водещото дигитално законодателство на ЕС, което принуждава големите цифрови платформи законно да споделят данни и им забранява да класират собствените си услуги над конкурентите.

Apple и Брюксел водят спор относно спазването на правилата. ЕС започна разследване срещу компанията през март, за да провери дали тя подкопава конкуренцията.

Apple Intelligence е пакет от собствени генеративни AI модели на групата, които отключват нови функции като помощни средства за писане, генериране на изображения и емотикони и по-мощен асистент Siri. Те са персонализирани за потребителя и се обработват в центровете за данни на Apple при определено ниво на поверителност и сигурност.

Партньорството с OpenAI позволява на потребителите да насочват по-сложни заявки от екосистемата на Apple към ChatGPT. Apple казва, че може да постигне и други подобни партньорства с компании като Google Gemini.

Двете други подобрения на следващата версия на операционните системи на Apple, изправени пред забавяне в ЕС, позволяват на потребителите да контролират своя iPhone от техния Mac PC и да споделят достъп до своето устройство.

От Apple изтъкват, че трябва да проверят внимателно тези функции, за да се уверят, че не нарушават дигиталните правила на ЕС. За останалия свят се очаква Apple Intelligence да се появи с iOS 18, iPadOS 18 и macOS Sequoia по-късно тази година.

Поради хардуерните изисквания за работа с AI модели Apple Intelligence ще работи само на най-новите устройства iPhone, оборудвани с чип A17 Pro, и Mac и iPad, оборудвани с по-новата серия M чипове.

Apple казва още, че Европейската комисия ще трябва да изясни какво е нивото на достъп, което компанията ще трябва да предостави на трети страни до функциите на Apple Intelligence.

Apple не е първата голяма технологична компания, чиято пътна карта за изкуствения интелект е нарушена от правилата на ЕС. По-рано този месец Meta заяви, че няма да пусне най-новите си AI модели в Европа заради натиска на наблюдателите за защита на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още