IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждането на AI от Apple в Китай - маратон, а не спринт

Компанията ще трябва да се съобрази с множеството регулации в азиатската страна и вероятно ще търси местни партньори

13:00 | 22.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Поверителност

Ключова част от представянето на Apple при показването на нейния AI беше фокусът върху поверителността. Компанията обяви Private Cloud Compute, благодарение на който изкуственият интелект се обработва на сървъри, собственост на Apple. Компанията заяви, че обработените данни не се съхраняват.

Друг е въпросът дали технологичният гигант ще може да притежава изцяло собствените си сървъри. Китайските данни от iCloud се съхраняват в сървъри, разположени в Китай, които се управляват от трета страна.

Това може да означава, че Apple може да се нуждае от подобно партньорство за своите сървъри, което я прави уязвима на критики относно това колко поверителни са всъщност данните.

„Поддържането на пълна поверителност на потребителя в ерата на AI на силно регулирани пазари като Китай ще бъде най-големият тест за Apple досега“, коментира пред CNBC Нийл Шах, партньор в Counterpoint Research. „За Apple ще бъде предизвикателство да има напълно контролирани собствени частни изчислителни сървъри в Китай.“

Ууд от CCS Insights твърди, че фокусът на Apple върху неприкосновеността може да помогне за пускането на AI функции на пазара. През 2021 г. Китай въведе голям закон за защита на данните, който ограничава как информацията се събира и съхранява.

„Продължаващият фокус на Apple върху неприкосновеността и практиките за сигурност може да помогне за успокояване на местните регулатори и Apple не се страхува да направи отстъпки, когато е необходимо“, споделя Ууд.

Пътят на Apple към предлагането на AI в Китай

CNBC се е свързала с Apple относно Private Cloud Compute и амбициите на компанията за предлагане на изкуствен интелект в Китай. Говорител на компанията не е отговори директно на тези въпроси, но насочва към интервю в бизнес списанието Fast Company с Крейг Федериги, старши вицепрезидент на Apple по софтуерно инженерство.

В него Федериги изразява желанието си да пренесе Apple Intelligence в Китай.

„Със сигурност искаме да намерим начин да предоставим всичките си най-добри продуктови възможности на всички наши клиенти“, коментира той в интервюто за Fast Company, добавяйки, че „в някои региони на света има регулации, които трябва да бъдат изпълнени.”

Изпълнителният директор на Apple коментира, че е в ход процес за представяне на AI продуктите в Китай, но не разкрива кога ще се случи това.

Производителите на смартфони в световен мащаб рекламират своите AI функции като начин да продават телефони от висок клас на потребители, които искат да задържат устройството си по-дълго.

Apple е изправена пред редица предизвикателства в Китай, където пазарният ѝ дял спадна до 15% през първото тримесечие на 2024 г., спрямо 20% през същия период на предходната година, сочат данни на Canalys. Huawei, чийто бизнес със смартфони пострада от санкциите на САЩ, се съживи отново и сега е най-големият играч на смартфони в Китай, където се конкурира с Apple в премиум сегмента.

Изоставането на Apple от местните конкуренти при пускането на функции за изкуствен интелект в Китай е малко вероятно да се отрази пагубно на продажбите на iPhone.

„За Apple внедряването на Apple Intelligence в Китай ще бъде маратон, а не спринт. Той ще бъде внедряван на етапи през годините, докато Apple е уверена, а дотогава ще трябва да се сблъска с известна конкуренция“, посочва Шах от Counterpoint Research.

Ууд твърди, че контролът на Apple върху нейната хардуерна и софтуерна интеграция ще ѝ позволи да предостави различно изживяване от това на своите конкуренти.

„Apple има невероятната способност да обяснява услугите и функциите си по-добре от конкурентите, дори ако по същество предоставя същото изживяване или част от това, което конкурентите могат да предложат“, смята Ууд. „Въпреки настоящия фокус върху AI от страна на съперничещите китайски производители на смартфони, Apple все пак трябва да е в силна позиция.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 22.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още