IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia отстъпи челното място на Microsoft след 3% спад на борсата

Съревнованието коя да бъде най-високо оценената компания в света продължава

10:10 | 21.06.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michaela Vatcheva/Bloomberg
Снимка: Michaela Vatcheva/Bloomberg

Цената на акциите на Nvidia се понижи с близо 3,4% в четвъртък, което върна титлата на най-високо оценена компания в света на Microsoft, предава Ройтерс.

Nvidia, чиято пазарна капитализация надхвърли тази на Microsoft във вторник, загуби около 91 млрд. долара до приключването на сесията, като се оказа с капитализация от 3,34 трлн. долара, при текущо ниво на акциите от 131,88 долара.

Пазарната стойност на Microsoft също се понижи – до 3,30 трлн. долара, след като цената на акциите ѝ отстъпи с 0,4% до 444,8 долара по време на следобедната търговия.

Nvidia, Microsoft и Apple са в ожесточена надпревара коя да бъде най-високо оценената компания в света. Пазарната капитализация на производителя на iPhone достигна 3,22 трлн. долара, след като акциите понижиха стойността си с 2,2% до 210,10 долара през следобеда.

В сряда Илон Мъск написа в социалната мрежа X, че Dell и Super Micro доставят сървърни стелажи за суперкомпютъра на неговия стартъп xAI, който ще се използва за разширяване на възможностите на неговия инструмент с изкуствен интелект Grok.

В резултат на това цената на акциите на Dell Technologies и Super Micro Computer се понижи съответно с 1% и 0,7%.

Компаниите произвеждат сървъри, оборудвани с чипове на Nvidia, което им позволява да се възползват от растящото търсене на процесори, които захранват почти всяко приложение с изкуствен интелект.

По-рано тази година Мъск каза, че обучението на модела Grok 2 е отнело около 20 хил. графични процесора Nvidia H100 и че моделът Grok 3 и следващите ще изискват 100 хил. чипа Nvidia H100.

„Въпреки че Microsoft едновременно харчи за AI и печели от него, Nvidia само генерира много приходи и печалба от AI. Ето защо не можете да помислите за Nvidia без AI”, коментира Джейк Долархайд, главен изпълнителен директор на Longbow Asset Management.

Цената на акциите на Nvidia почти се утрои от началото на годината, което доведе до рали на по-широкия пазар. Стойността на книжата на Super Micro е нараснала повече от три пъти през същия период, докато борсовият ръст на Dell е с близо 95%.

Индексът на Philadelphia SE Semiconductor се повиши с близо 34% от последното дъно, което достигна през април, и във вторник приключи на най-високото си ниво досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
turquoise901
преди 1 седмица
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 1 седмица
Според Инвестор, Нвидиа с 3.34 трилиона е на второ място след Майкрософт ,който е с 3.3 трилиона.Всъщност Нвидиа наистина станаха втори, но точните цифри са 3.216 трилиона за Нвидиа срещу 3.312 трилиона за Майкрософт. Използвайте по-надеждни източници бе, друзя...Поне не ви ли направи впечатление,че 3.34 е по-голямо от 3.3? До двете ленчета- тази аритметика в кой клас се учеше бе дами?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още