IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След провала си с WeWork Масайоши Сон е готов за следващия си голям залог

Милиардерът, който управлява SoftBank, отправя поглед към изкуствения интелект

13:28 | 20.06.24 г.
Масайоши Сон. Снимка: Bloomberg
Масайоши Сон. Снимка: Bloomberg

Основателят на SoftBank Group Масайоши Сон заяви, че е готов за следващия си голям технологичен залог, което предполага, че японският конгломерат е на прага да направи голяма инвестиция в изкуствен интелект (AI), пише Bloomberg.

Милиардерът предупреди, че следващото му голямо начинание може да бъде голям удар или лош провал, но че SoftBank няма друг избор, освен да опита. Той повтори скорошните коментари на главния финансов директор на SoftBank Йошимицу Гото за това, че инвестиционният посредник трябва да поеме повече риск, особено с ускоряването на развитието на AI.

„Трябва да търсим следващия си голям ход, без да се страхуваме дали ще бъде успешен, или не“, коментира Сон пред акционерите на SoftBank, които се събраха на годишна среща на компанията. Той допълни, че SoftBank е загубила милиарди долари от залога си в WeWork. „Динамичността на SoftBank Group произтича от търсенето на нови семена на еволюцията, особено в чужбина“.

След поредица от загуби, свързани със залози в стартъпи, Сон до голяма степен се отдръпна от светлината на прожекторите, за да се фокусира върху звеното за чипове Arm Holdings и върху инвестиционната стратегия около изкуствения интелект.

SoftBank също така ще разшири бизнеса си с производство на енергия от възобновяеми източници, за да помогне за осигуряването на нуждите от електроенергия на генеративния AI, особено в САЩ, коментира още Сон.

Сон иска отново да премине в офанзива, след като през последните години направи доста грешки през Vision Fund – инвестиционната група, подкрепяна от държавни фондове, която създаде, за да инвестира в стартъпи. Фондът непрекъснато разпродава и отписва активи от портфолиото си, докато Сон насочва фокуса си към изкуствения интелект и чиповете.

Тази година компанията отчете печалба за второто тримесечие и ръст на стойността на активите, включително Arm.

Сон иска компания за чипове, която да се конкурира с Nvidia и да предлага полупроводници, които са от съществено значение за AI, съобщи Bloomberg News през февруари.

Японската фирма също така преговаря за придобиването на британския стартъп за полупроводници Graphcore, писа Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още