IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google твърди, че AI е "магия". Бизнесът осъзна, че това не е така

Идеята за изкуствен интелект с общо предназначение носи само объркване на компаниите

14:38 | 20.06.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Когато всеобхватните идеалистични мечти се просмукват в каналите за маркетинг и продажби, потенциалните приложения на AI стават неясни. Оформянето на AI като швейцарски армейски нож с общо предназначение за производителността неизбежно води до парализа при крайните потребители: откъде изобщо да започнете с една технология, която може да прави всичко?

Истината е, че AI може да бъде полезен и дори финансово изгоден, когато хората имат време да експериментират с него. Най-големите привърженици на технологията трябва да си спомнят как навлизането на мобилните устройства за първи път се разви, когато служителите в офисите донесоха своите първи телефони iPhone и други лични устройства на работа и изискваха IT-тата да ги включат в корпоративната имейл система. Почти същото явление може да се случи с генеративния изкуствен интелект, тъй като някои от най-успешните опити с него идват от хора, които го ползват за лична продуктивност.

Машината за AI еуфория в действие. Графика: Bloomberg L.P. Машината за AI еуфория в действие. Графика: Bloomberg L.P.

Един анекдот от скорошна статия в New York Times илюстрира много добре този феномен: „Алисън Гидънс, съпрезидент на Win-Tech, аерокосмическа компания за производство с 41 служители в Кенесоу, щата Джорджия, казва, че е започнала да използва ChatGPT преди около шест месеца за някои оперативни задачи, като писане на имейли до служителите, анализиране на данни и изготвяне на основни процедури на фронт офиса на компанията. Бележка, залепена на монитора на компютъра ѝ, гласи просто „ChatGPT”, за да ѝ напомня да използва технологията... Но тя е изправена пред препятствия при по-широкото прилагане на технологията, за да направи компанията си по-ефективна“.

Принуждаването на голям брой служители да се занимават с технология с „общо предназначение“ е рецепта за провал. Когато Microsoft, Google и Amazon представят своите инструменти с изкуствен интелект, те трябва да предупреждават клиентите си, че може да са им нужни години, за да свикнат с технологията, и също така да стеснят потенциалните възможности за употреба до някои по-ясни. Например използването на AI за предлагане на текстови отговори на клиенти може да бъде много по-успешно от приспособяването на AI да прави прогнози, сочи проучването на Lucidworks.

Неуспешният опит на McDonald’s за внедряването на AI drive thru е пример за това. Компанията разчиташе технологията да взема поръчките на хората, но тя се объркваше от фоновия шум. Същевременно различният подход на компанията за разплащания Klarna Bank за използване на технологията на ChatGPT за текстово обслужване на клиенти беше много по-успешен. В резултат на това тя намали разходите си за маркетинг и продажби с 11% през първото тримесечие на 2024 г.

AI все още не е майстор във всичко. Колкото по-рано бизнес лидерите разберат, че могат да го приложат в няколко ниши, а не за всичко и то наведнъж, толкова по-скоро ще могат да направят технологията полезна за тях. Но те ще се нуждаят от по-разумни насоки от технологичните фирми, които трябва да се противопоставят на идеята за представянето на AI като технология с общо предназначение и „магия“. Подобна реторика, ако бъде продължена, ще е гориво за балон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
dani_sht
преди 3 седмици
Нескопосано преведена статия от човек който по цял ден чете на английски и е забравил как да се изразява на собствения си език. Тъжно...Между другото правилния еквивалент на AGI терминa на български е силен изкуствен интелект а не изкуствен "общ" интелект...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
tamar79
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Dani_2077
преди 3 седмици
Статиите в последно време целенасочено ли са глупави, или е случайно ???Някой желаещ да отговори ? Елена ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още