IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американска компания за чипове ще инвестира 2 млрд. долара в завод в Чехия

Onsemi ще вложи парите в съществуващото си производствено съоръжение в източния чешки град Рожнов под Радхощем

08:12 | 20.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: onsemi.com
Снимка: onsemi.com

Американският производител на полупроводници ON Semiconductor Corporation - Onsemi, планира многогодишни инвестиции от над 2 млрд. долара в производствената си база в Чехия, съобщиха от компанията и чешкото правителство, предаде AP.

Правителството на страната заяви, че парите ще бъдат инвестирани в съществуващото производствено съоръжение на компанията в източния чешки град Рожнов под Радхощем. 

Компанията със седалище в Скотсдейл, Аризона, в момента произвежда 10 млн. чипа на ден в Чехия. Инвестицията ще увеличи производството в пъти, а броят на работните места, създадени в града, ще се увеличи от сегашните 1700 на 3000.

Компанията посочи, че този ход "ще затвърди веригата за доставки на усъвършенствани полупроводници за нейната европейска и глобална клиентска база."

"Заводът ще произвежда интелигентни силови полупроводници на компанията, които са от съществено значение за подобряване на енергийната ефективност на приложенията в електрически превозни средства, възобновяема енергия и центрове за данни за изкуствен интелект", се казва в нейно изявление.

Автомобилната индустрия е ключова част от чешката икономика. Германската Volkswagen, която притежава Skoda Auto, най-голямата експортна компания в страната, е стратегически партньор на Onsemi.

Чешкото правителство отбеляза, че ще преговаря с компанията за стимули, които може да предложи на производителя на полупроводници.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още