IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Snap пуска AI инструменти за проекти с добавена реалност

Със стъпката компанията се опитва да остане пред конкурентите от социалните медии

22:43 | 18.06.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Собственикът на Snapchat – Snap, във вторник пусна най-новата си итерация на генеративна AI технология, която позволява на потребителите да виждат по-реалистични специални ефекти, когато използват камерите на телефоните си, за да се снимат. Със стъпката компанията се опитва да остане пред конкурентите от социалните медии, съобщава Ройтерс.

Snap е пионер в полето на добавената реалност (AR), която наслагва компютъризирани ефекти върху снимки или видеа на реалния свят. Макар че компанията остава много по-малка от конкуренти като Meta, тя залага, че създаването на по-модерни и странни специални ефекти ще привлекат нови потребителите и рекламодатели в Snapchat.

Разработчиците на AR сега могат да създават задвижени чрез AI ефекти, а потребителите на Snapchat ще могат да ги ползват в съдържанието си, каза компанията.

Базираната в Санта Моника, щата Калифорния, Snap обяви още актуализирана версия на програмата си за разработчици, наречена Lens Studio, която творци и разработчици могат да използват, за да създават AR функции за Snapchat или други сайтове и приложения.

Главният технологичен директор на Snap Боби Мърфи заяви, че новото Lens Studio ще намали времето, което отнема за създаване на AR функции от седмици до часове, и ще изпълнява по-сложни проекти.

„Това, което е забавно за нас, е, че тези инструменти едновременно разширяват пространството, в което хората могат да работят, но и са лесни за употреба, така че новите потребителите могат да изградят нещо уникално много бързо“, казва Мърфи в интервю.

Lens Studio сега включва нов пакет от генеративни AI инструменти, например AI асистент, който може да отговаря на въпроси, ако разработчикът има нужда от помощ. Друг инструмент ще позволява на творците да въвеждат подсказки и автоматично да генерират триизмерно изображение, което да използват за AR ефекти, премахвайки необходимостта от разработване на 3D модел от нулата.

По-ранните версии на AR технологията са способни само на прости ефекти, като поставяне на шапка на главата на човек във видео. Напредъкът на Snap вече ще позволи на разработчиците на добавена реалност да създават по-реалистични ефекти, като например шапката да се движи безпроблемно заедно с главата на човек и да съответства на осветлението във видеото, каза Мърфи.

Snap също има планове да създаде AR изживявания за цялото тяло, а не само за лицето, като например генериране на ново облекло, което в момента е много трудно да се създаде, добави Мърфи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още