IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Кръстника“ на изкуствения интелект ще съветва британски стартъп за зелени материали

CuspAI привлича Джефри Хинтън, след като успя да набере 30 млн. долара в първоначален кръг на финансиране

15:18 | 18.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джефри Хинтън. Снимка: Bloomberg L.P.
Джефри Хинтън. Снимка: Bloomberg L.P.

Британският стартъп CuspAI, който създава алгоритми за проектиране на нови материали, набра 30 млн. долара в първоначален кръг на финансиране и нае една от водещите фигури от сферата на изкуствения интелект (AI) Джефри Хинтън в своя консултативен съвет, съобщава Bloomberg.

CuspAI използва генеративен AI и молекулярна симулация, за да работи като „търсачка“ за материали, изтъква компанията.

Хинтън, компютърен учен, който е известен като „кръстника на изкуствения интелект“, подбира компаниите, които да съветва, откакто напусна Google, част от Alpahbet, през 2023 г.

Базираната в Кеймбридж CuspAI е една от няколкото стартъп компании, които се стремят да се борят с изменението на климата с материали, проектирани от ИИ. Първоначално тя ще се съсредоточи върху производството на софтуер, който може да усъвършенства порестите структури, използвани при улавяне и съхранение на въглерод - пазар, изправен пред неуспехи поради опасенията около разходите.

И макар чатботовете да са лицето на бума на генеративния AI, научните лаборатории също използват иновативни технологии. Редица стартъпи и глобални фирми, включително Google и Toyota Motor Corp., разработват алгоритми за прогнозиране на поведението на молекулите, докато се стремят да улеснят изобретяването на неща като  нови лекарства или автомобилни батерии.

Базираната в Лондон Hoxton Ventures ръководи началния кръг на финансиране на CuspAI, който също включва Lightspeed Venture Partners и няколко други фирми.

CuspAI вижда възможности в сектори като екологичен водород, синтетични горива и производство на полупроводници, разкрива съоснователят и главен изпълнителен директор Чад Едуардс.

Компанията разработва бази данни за своя собствен AI отчасти чрез партньорство с Meta Platforms Inc. Едуардс казва, че Meta също така предоставя изчислителни ресурси.

Другият ѝ съосновател е Макс Уелинг, холандски учен по AI, който управлява изследователска лаборатория на Microsoft Corp. в Амстердам. Уелинг казва, че дългосрочната цел на CuspAI е да създаде „силно способен“ основен модел на ИИ – като този на OpenAI и Google build – пригоден за генериране на нови материали.

Софтуерът с AI може драстично да намали разходите и времето, изразходвано за разработване на материали, но тепърва трябва да докаже, че може да реши сложността на работа с молекули в лабораторни условия, посочва Алекс Ганоз, преподавател по химия в Imperial College London. „Прогнозирането на материал е лесно“, смята той. „Преминаването от прогнозиране към реално, практическо приложение е невероятно предизвикателство“.

Последните научни постижения, които показват как AI може да генерира определени кристали и полимери, са доказателство за напредък в тази област, смята Уелинг. „Силно съм уверен, че това ще се случи“, посочва той, като добавя: „Намирането на пазар, разбира се, винаги е предизвикателство“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още