IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са 20-те най-големи технологични компании по пазарна капитализация

Участието в областта на изкуствения интелект може сериозно да допринесе за доверието на инвеститорите

17:09 | 17.06.24 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Общата стойност на 20-те най-големи технологични компании в света достига над 20 трлн. долара. В перспектива това е близо 18% от стойността на фондовия пазар в световен мащаб, пише visualcapitalist.com.

Пазарната капитализация измерва стойността на дадена компания, като взема текущата цена на акциите и я умножава по броя на акциите в обращение. Ето кои са най-големите технологични компании според пазарната им капитализация към 13 юни 2024 г.:

Изображение: visualcapitalist.com Изображение: visualcapitalist.com

Apple е най-голямата технологична компания в момента, която от много години се конкурира с Microsoft за първото място в класацията. Пазарната капитализация на компанията се повиши, след като тя обяви своя генеративен изкуствен интелект Apple Intelligence. Анализаторите смятат, че хората ще обновяват устройствата си през следващите няколко години, тъй като новите функции са достъпни само за iPhone 15 Pro или по-нови модели.

Microsoft е на второ място, отчасти благодарение на ентусиазма към нейния софтуер за изкуствен интелект, който вече генерира приходи. Нарастващата печалба също допринесе за стойността на технологичния гигант. За тримесечието, приключило на 31 март 2024 г., Microsoft увеличи нетната си печалба с 20% в сравнение със същия период на миналата година.

Nvidia в момента е третата по големина технологична компания по пазарна капитализация, като тя нарасна над осем пъти в сравнение с началото на 2023 г. Производителят на чипове наскоро съобщи за по-висока печалба, въведе по-висок дивидент и даде заявка, че графичният чип от следващо поколение ще започне да генерира приходи по-късно тази година.

От най-големите технологични компании става ясно, че участието в областта на изкуствения интелект може сериозно да допринесе за доверието на инвеститорите. Сред компаниите от S&P 500, AI определено се е превърнал в тема на фокус. Всъщност 199 компании са цитирали този термин по време на разговорите си за приходите през първото тримесечие, което е най-високият брой в историята. Компаниите, които са споменавали изкуствения интелект най-често, са Meta (95 пъти), Nvidia (86 пъти) и Microsoft (74 пъти).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 17.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още