IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се насочва към най-добрата си седмица от 2021 г.

AI залогът на компанията ѝ даде тласък на борсата

17:42 | 14.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите на Apple най-сетне имат пътна карта за това как компанията ще използва изкуствения интелект, а в резултат на това тласнаха цената на акциите ѝ към най-добрата им седмица от повече две години, пише Bloomberg.

Wall Street залага, че новите функции с изкуствен интелект в iPhone, включително споразумението на Apple с OpenAI за интегриране на ChatGPT, ще стимулират мащабен цикъл на покупки от страна на потребителите, които се придържат към по-стари устройства.

Инвеститорите имат „повече увереност, че Apple се завръща в играта, че е наваксала изоставането от конкурентите си и че ще види повторно ускоряване на растежа предвид инсталационната база от телефони, които ще трябва да бъдат ъпгрейднати, за да се възползват от тази нова технология“, коментира Джим Ауад, старши управляващ директор в Clearstead Advisors. „Apple ще бъде основен бенефициент от изкуствения интелект и акциите наваксват“, допълни той.

AI планът на Apple доведе до борсово рали. Графика: Bloomberg AI планът на Apple доведе до борсово рали. Графика: Bloomberg

Водещите акции на Wall Street бързо се разместиха на фона на оптимизма, свързан с изкуствения интелект (AI). В четвъртък Apple изпревари Microsoft като компанията с най-голяма пазарна капитализация в света. Apple беше на трето място в понеделник, нареждайки се след Nvidia, чиято капитализация беше 3,2 трлн. долара, и Microsoft, която държеше водещото място от януари.

Производителят на iPhone се очаква да запише най-голямото си едноседмично процентно увеличение от 2021 г. насам, изкачвайки се до нов борсов рекорд. От априлското си дъно книжата на Apple са добавили над 700 млрд. долара пазарна стойност. Рейтингите за покупка на акциите са близо до най-високите си нива от 2017 г. насам.

Въпреки че нямаше много изненади на събитието, с него Apple отслаби опасенията, които натежаха върху акциите ѝ тази година. Wall Street се притесняваше, че на компанията ѝ липсва стратегия в изкуствения интелект, особено след като растежът ѝ се оказа по-слаб в сравнение с други играчи с мегакапитализация. Това наложи таван на ръста на акциите: сред Великолепната седморка само Tesla, чиито акции отстъпиха с 27%, има по-слабо представяне.

Приходите на Apple спаднаха с 4,3% през фискалното ѝ второ тримесечие. Това беше петото понижение за последните шест тримесечия. Въпреки това, тя се търгува около 30 пъти над очакваната печалба и приблизително 27 пъти над Nasdaq 100.

Досега iPhone е най-големият бизнес на Apple, като отговаря за над половината от фискалните ѝ приходи за 2023 г., сочат данни, събрани от Bloomberg. Приходите от iPhone обаче се свиха с 2% миналата година – отражение на това, че милиони хора задържат телефоните си по-дълго преди да купят нови. Според бичи настроените инвеститори AI вече обхваща вид задължителни функции, които ще помогнат за тласъка на акциите нагоре.

„Хората, които не бяха развълнувани от първоначалното съобщение, бързо започват да вярват, че AI е иновацията, която ще стимулира следващия цикъл от продажби на iPhone”, твърди Робърт Павлик, старши портфолио мениджър в Dakota Wealth Management. „Трябва да бъдем реалисти – ще отнеме време, преди да видим потвърждение в резултатите, но AI има потенциала да създаде такъв растеж, който да направи така, че акциите да изглеждат евтини“, посочва той.

Групата от потребители, която потенциално може да замени старите си телефони с нови, е огромна. Според Bloomberg Intelligence над 40% от повече от 800-те млн. смартфона в света са iPhone 12 или по-стари, а други 27% от потребителите имат iPhone 13. По-малко от 10% от настоящите потребители на бранда имат телефони, които могат да бъдат актуализирани с AI софтуера.

„По-старите устройства ще са остарели, ако искате AI”, пише анализаторът на Melius Research Бен Райтс. Като се има предвид привлекателността на изкуствения интелект, „сега имаме по-голяма убеденост в нашата теза за Суперцикъла, който дори може да доведе до ръст на приходите от iPhone от около 20% за до 2 години“.

Перспективата за нов цикъл на обновяване на iPhone даде борсов тласък и на поддоставчиците на Apple. Цената на акциите на Skyworks Solutions се повиши със 17% тази седмица – най-голямото едноседмично процентно увеличение от четири години, докато Cirrus Logis достигна рекорд. Qorvo Inc. пък се радва на най-добрата си седмица от 2020 г.

Интегрирането на функции като подобрено търсене, подобрено редактиране на снимки и генериране на текст „ще доведе до много по-широко ползване на AI, отколкото сме виждали досега“, пише анализаторът на D.A. Davidson Гил Лурия. „Apple е в уникална позиция да предложи тези възможности и може би е единствената, която може да го направи в скоро време“, посочва още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още