IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивши служителки съдят Apple за несправедливо заплащане

Жените твърдят, че са получавали по-малко от колегите си мъже

14:18 | 14.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският технологичен гигант Apple се изправя срещу колективен иск по обвинение, че е плащал на над 12 хил. жени в Калифорния по-малко отколкото на мъжете на сходни позиции, предава Ройтерс.

Делото, заведено в щатския съд в Сан Франциско от две жени, работили в Apple повече от десетилетие, сочи, че компанията системно е плащала по-малко на служителките си в подразделенията за инженерство, маркетинг и AppleCare.

Apple базира началната заплата на служителите си на възнагражденията от старите им работни места или на техните "очаквания за заплата", което води до по-ниски възнаграждения за дамите, сочи искът. В делото също така се твърди, че системата за оценка на представянето на Apple, която компанията ползва, за да изчислява повишенията на заплатите и бонусите, е пристрастна и не е в полза на жените.

В изявление Apple посочва, че е ангажирана с равностойното плащане. 

"От 2017 г. Apple е постигнала и задържала равностойното плащане и всяка година си партнираме с независим експерт, който следи общите компенсации и възнаграждения и прави корекции, където е необходимо, за да се увери, че продължаваме да плащаме справедливо", казват от Apple.

Ева Сервантес, адвокат на ищците, твърди, че практиките на Apple възпрепятстват и увеличават пропастта в плащанията на мъжете и жените.

Ищците са представлявано от адвокатски кантори Outten & Golden, Cohen Milstein Sellers & Toll и Altshuler Berzon. Фирмите са съдействали за големи споразумения по други сходни случаи, включително сделка за 215 млн. долара с Gold an Sachs миналата година и споразумението за 175 млн. долара със Sterling Jewelers през 2022 г. Въпросните компании отричат да са строили нещо нередно. 

От 2018 г. Калифорния забранява на работодателите да питат кандидатите за работа за историята на възнагражденията им, като целта е да се елиминират разликите в заплащането на база пол и раса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още