IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия атакува Meta заради обучението на AI върху данни на потребителите

Компанията планира да използва снимки и публикации на потребители във Facebook и Instagram, за да обучава модели на изкуствен интелект

14:11 | 13.06.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Норвегия подаде жалба срещу американската технологична компания Meta Platforms заради плановете ѝ да използва снимки и публикации на потребители във Facebook и Instagram, за да обучава модели на изкуствен интелект, съобщава Bloomberg.

Процесът на отказ от това нарушава строгите правила на ЕС за защита на личните данни и „е направен целенасочено тромав, използвайки заблуждаващи модели на дизайн и неясни формулировки“, каза Норвежкият съвет на потребителите (Norwegian Consumer Council) в изявление в четвъртък.

Meta се сблъсква с жалби в Европа заради това, че не е успяла да получи надлежно съгласие, преди да започне да събира данни на потребителите, за да насочва рекламите, които потребителите виждат. Технологичният гигант бе предупреден и от върховния съд на ЕС, че публичната информация за сексуалната ориентация трябва да бъде защитена за използване при персонализирани реклами.

“Призоваваме органа за защита на данните да оцени законността на практиките на Meta и да гарантира, че компанията работи в съответствие със закона“, казва в изявлението Ингер Лиз Бливеркет, ръководител на NCC.

Правната жалба е написана от European Center for Digital Rights и ще бъде изпратена до Норвежкия орган за защита на данните и други европейски органи за защита на данните. Ирландската комисия за защита на данните е водещият орган за Meta, тъй като централата на компанията в ЕС е в Дъблин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още