IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Дел планира продажбата на акции от компанията си за 1,3 млрд. долара

Дори след продажбите Дел ще притежава почти половината от базираната в Раунд Рок, щата Тексас, компания

21:45 | 11.06.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Dell Technologies Майкъл Дел планира да продаде 10 млн. акции от компанията на стойност 1,3 млрд. долара, сочат регулаторни документи от 6 юни. В комбинация с акции на стойност 1,6 млрд. долара, които той и Michael & Susan Dell Foundation продадоха по-рано тази година, 2024 г. явно ще бъде годината му с най-големи продажби, предава Bloomberg.

Сумата ще задмине предишния рекорд от 1999 г., когато милиардерът продаде акции на Dell на стойност 1,7 млрд. долара. Интернет балонът се пукна следващата година.

Дори след продажбите Дел ще притежава почти половината от базираната в Раунд Рок, щата Тексас, компания – най-големият актив в богатството му за 108 млрд. долара, показва индексът на милиардерите на Bloomberg.

Говорител на Дел не е отговорил веднага на искането за коментар.

59-годишният Дел е 12-ият по богатство в света, според индекса. Компанията, която основава през 1984 г., докато е студент в University of Texas в Остин, се превърна в основен печеливш от бума на изкуствения интелект, тъй като корпорациите добавят сървъри и друга инфраструктура, за да задвижат чиповете на компании като Nvidia.

Пред началото на март Дел се присъедини към елитна група милиардери с богатство над 100 млрд. долара, след като акциите на Dell удариха рекордно ниво. Те продължават да поскъпват и до май цената им за последната година нарасна над три път.

След като представи финансовия отчет същия месец, който не успя да отговори на очакванията на инвеститорите, обаче акциите се сринаха, а богатството на Дел се сви с най-много за един ден в историята. Цената на акциите все пак остава с над 70% нагоре тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още