IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple представи нова система с изкуствен интелект в партньорство с OpenAI

Производителят на iPhone представи серия от функции с „Apple интелект“, опитвайки се да настигне съперниците си

09:37 | 11.06.24 г.
Снимка:  Justin Sullivan/Getty Images
Снимка: Justin Sullivan/Getty Images

Технологичният гигант Apple обяви в понеделник, че си партнира с OpenAI, за да интегрира ChatGPT в устройствата си, докато в същото време разкри нова система с „Apple интелект“, като главният изпълнителен директор Тим Кук обяви това за „следващата голяма стъпка“ за производителя на iPhone, съобщава Financial Times.

Кук и екипът му очертаха надстройките на софтуерната екосистема на Apple, които ще се случат през тази година, на годишната конференция за разработчици на компанията, която цели да използва силата на изкуствения интелект (AI), за да осигури по-умен гласов асистент Siri и повече персонализирани характеристики на устройствата, за да се подобри производителността и да се използва по-напреднал компютърен интелект.

Тазгодишната Световна конференция на разработчиците бе следена внимателно, тъй като инвеститорите очакваха да видят как Кук ще позиционира Apple, за да се възползва от генеративния AI на фона на опасения, че компанията изостава от конкурентите си.

Технологичните гиганти включително Alphabet, Microsoft, Amazon и Meta се конкурират да разработват нови продукти с AI, докато в същото време си съперничат – а в някои случаи партнират – със стартъпи, фокусирани върху технологията, например OpenAI. Microsoft инвестира милиарди долари в OpenAI.

Партньорството с OpenAI ще се внедри в собствени генеративни AI функции на Apple, което бе наречено „Apple интелект“. Кук го описа като „нова система с изкуствен интелект“, базирана на собствените генеративни AI модели на Apple и персонализирани спрямо потребителя.

Apple подчерта, че подходът ѝ към AI ще бъде фокусиран върху защитата на неприкосновеността на данните на потребителите, като моделите ще работят локално на устройствата и на облачните ѝ сървъри и ще бъдат захранвани от чиповете ѝ. Подходът – обучаване на AI функции върху личните данни на потребителите, без те да напускат устройството – е „AI такъв, какъвто само Apple може да предостави“, каза Кук.

“То познава вашите лични данни, без да събира личните ви данни“, каза Крег Федериги, старши вицепрезидент по софтуерното инженерство в Apple.

Гласовият асистент Siri получава преобразяване с генеративните AI модели на компанията. Apple обеща по-естествено интерактивно изживяване с по-богато разбиране на езика.

Siri ще може да задава на ChatGPT въпроси, използвайки силата на моделите на OpenAI – макар че ще иска разрешение от потребителя, преди да комуникира с него. Потребителите на Apple не се нуждаят от специален абонамент, за да използват функцията. Това ще позволи „безпроблемната интеграция“, докато в същото време гарантира, че „вие контролирате кога ще се използва ChatGPT”, каза Федериги.

Освен това Siri ще може да извършва по-детайлни действия в собствените приложения на Apple, с нови инструменти за разработчици, позволяващи на разработчиците на трети страни да се възползват от тези функции.

Мениджърите на Apple показаха и други генеративни AI функции, които ще бъдат налични за iOS 18 – последната версия на оперативната система на iPhone, както и за iPad и Mac по-късно тази година, включително генериране на образи и персонализирани емотикони.

„Apple интелектът трябва да помогне да се успокоят изнервните инвеститори и да ги увери, че Apple е в крак с конкурентите си“, коментира анализаторът на CCS Insight Лео Геби. „Партньорството с ChatGPT е голямо развитие, което подобрява предложенията на Apple с AI, а новите функции като значително подобрената Siri ще бъдат добре дошли за потребителите.“

Главният изпълнителен директор на Tesla и собственик на X Илон Мъск обаче побърза да алармира за партньорството, като предупреди, че ще забрани устройствата на Apple в своите компании, „ако Apple се интегрира с OpenAI на ниво [операционна система]“, което според него ще бъде „неприемливо нарушение на сигурността”.

Мъск има дълга история с главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман. Мъск беше един от основателите на OpenAI, преди да напусне компанията през 2018 г. Той съди OpenAI, обвинявайки я, че изоставя първоначалната си мисия да е в полза на човечеството. Мъск, който има свой собствен AI стартъп xAI, понякога критикува и Apple, която оттегли рекламите си от X в края на миналата година, след като Мъск подкрепи антисемитски пост.

Apple обяви още, че ще пусне своите устройства Vision Pro, налични в САЩ от февруари, на международните пазари. От този месец ще могат да се правят предварителни поръчки в Китай, Япония, Сингапур, Обединеното кралство, Франция, Германия, Канада и Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още