IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AI прави роботите по-умни, но хората трябва да имат последната дума

Изключително важно е контролът върху машините да остане при човека

07:39 | 18.06.24 г.
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Военните са проявили голям интерес към всякакви наземни, морски и въздушни роботи. Възможно ли е да се забрани на наземните роботи да убиват хора? Би било добре да носят провизии или да помагат за евакуацията на ранени войници например. Трябва ли обаче да им се позволи да бъдат и смъртоносни?

Може да е твърде късно за този дебат. Напълно автономни дронове вече убиват хора в Украйна. Усилието на малка група активисти и дипломати да се забранят роботите убийци се провали, защото машините са твърде полезни, коментира Питър Сингър, старши сътрудник в New America в статия от 14 април.

САЩ трябва да произвеждат тези хуманоидни роботи на своя територия и да имат верига за доставки от Америка. След изобретяването на индустриалния робот САЩ не успяха да постигнат масово производство и сега Япония доминира в индустрията с около 46% от производството на индустриални роботи. Германия отговаря за 6%. Международната федерация по роботика не разкрива нивото на производство в Китай, но то е голямо (вероятно над 100 хил. броя годишно) и расте бързо. Ако Китай разполага с армия от роботи, по-добре е САЩ да могат да отговорят на това.

От гражданска гледна точка има смисъл да се изисква човек винаги да носи отговорност за действията на един или или няколко робота. Ако има проблем в кода или нещо се обърка, отговорното лице трябва да може незабавно да разпознае проблема и да предприеме коригиращи действия, включително да деактивира машината. Това е лесно във фабрика или склад. Става по-сложно, когато обслужващите роботи са по-развити и взаимодействат с околните. Кой ще отговаря тогава? Трябва ли да има прекъсвач за изключване? Може ли всеки да изключи машината?

Тези въпроси трябва да бъдат разгледани сега, защото роботите са опасни, ако с тях не се борави правилно. Служител на Bell Inc. беше убит от робот през 2022 г., докато смазваше ролките на конвейерна лента, която е част от автоматизиран палетизатор. Движението на кутията с WD-40 над конвейера задейства камерата на системата и се активира роботизирана ръка, която смачка 54-годишния работник, показва доклад на Администрацията по безопасност и здраве при работа.

Въпреки че може да отнеме десетилетия, докато роботите станат достатъчно умни, за да взаимодействат рутинно с хората, сега е моментът да се положат основите за AI, който да работи безопасно около хора. Това е деликатен процес, защото правилата не трябва да задушават иновациите.

Без съмнение обвързването на роботите и AI ще бъде от полза за човечеството. Роботите са инструменти и ще поемат дори повече от скучните, мръсни и опасни работни места, изпълнявани сега от хората, освобождавайки човека от повтарящи се и физически натоварващи позиции. Но машините могат да се объркат, а рисковете се увеличават, тъй като машините стават все по-голяма част от ежедневието. Трябва да има правила, които да гарантират, че хората винаги имат последната дума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още