IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AI прави роботите по-умни, но хората трябва да имат последната дума

Изключително важно е контролът върху машините да остане при човека

07:39 | 18.06.24 г.
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Изкуственият интелект завладява цялата икономика. Той влияе на фондвия пазар, което личи от невероятния ръст на акциите на Nvidia, а маркетинговата еуфория около изкуствения интелект (AI) е неизбежна, независимо дали става дума за доставчици на софтуер, които предлагат обещанието за ползване на данни, или създатели на голф клубове, които тръбят за AI дизайна. Най-просто казано AI вече е истински инструмент, а компаниите мислят как да го ползват, пише Томас Блек за Bloomberg.

Генеративният изкуствен интелект, виртуалните асистенти и автономните коли са част от ранните случаи на прилагане на технологията. Работниците се освобождават от досадни задачи за въвеждане на данни, като извличане на подходяща информация от имейл, за да попълнят поръчка и да изпратят разписка. Софтуерът може да събира финансови данни от публични документи по-бързо от човек и веднага може да предложи обобщение на тази информация. По-голямата част от тази революция се извършва в офиси на фирмени компютри.

Мястото, където AI среща физическия свят – и създава потенциал за конфликти – е в производството и логистиката. Роботите вече бродят из фабриките и складовете, а изкуственият интелект ще ги направи по-умни и по-гъвкави. Както се случва обикновено с новите технологии, военните насърчават иновациите. Този брак между AI и роботите ще изисква специални правила, за да могат технологиите да бъдат обуздавани от хората, особено след като тези мобилни машини излизат отвъд границите на фабриката и стават все по-разпространени в икономиката на услугите.

Приложенията за изкуствен интелект, които сега попадат в мобилните роботи, са за прости задачи, но тези задачи ще стават все по-сложни с времето. Teradyne, която притежава Universal Robots и Mobile Industrial Robots, продава робот за придвижване на палети, който е въоръжен с пет камери, даващи му „зрение“, и чип на Nvidia, който му помага да „мисли“ как най-добре да вземе палети, дори и да са изкривени или повредени.

Индустрията е в ранните етапи на производството на роботи с общо предназначение, които ще могат да приемат вербални команди и да ги обработват в кода, необходим за изпълнение на конкретна задача. Въпреки че индустриалните роботи, програмирани за повтарящи се задачи, винаги ще имат своето място, гъвкавостта на роботите с общо предназначение ще ги направи популярни, ако производителите намалят цените, за да ги направят конкурентни на почасовите работници. Formic Technologies отдава под наем индустриални роботи на компании и предлага такива, които подреждат кутии на палети за около 15 долара на час с включена поддръжка. AI вече може да пише код от диаграма на потока от процеси, която описва всяка стъпка в различни полета и стрелки. Не след дълго той ще има нужда само от ясни устни команди.

Броят на индустриалните роботи е скочил почти тройно за десетилетие. Графика: Bloomberg L.P. Броят на индустриалните роботи е скочил почти тройно за десетилетие. Графика: Bloomberg L.P.

Най-напредналите роботи с общо предназначение ще бъдат оформени като хора, защото се вписват добре в свят, създаден за хората. Няколко компании, включително Boston Dynamics и Agility Robotics, са проектирали хуманоидни роботи, а някои от тези машини се тестват в складове. Ясно е, че планът е за масово производство на тези двукраки машини, ето защо Hyundai Motor придоби Boston Dynamics в сделка, която завърши през 2021 г.

За тези, които се притесняват, че интелигентните хуманоидни роботи ще заемат работните места на всички, няма повод за паника. Несравнимата сръчност на човешките ръце ще държи хората полезни поне през този век. Тези ранни хуманоидни роботи имат пропуски в безопасността, ограничен живот на батерията и са по-скоро бавни и тромави. И все пак това не трябва да спира дебата за това как да се справим с AI машина, която може да се движи.

Последна актуализация: 07:39 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още