IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-новата знаменитост в света е... лидер на компания за чипове

Дженсен Хуанг вече е звезда не само в Силициевата долина, но и в родния си Тайван

12:45 | 08.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Ентусиазирана фенка иска автограф на гърдите си. Хиляди излизат под проливните дъждове, за да зърнат своя идол. Почитатели настояват за селфита в момента, в който той се появява публично.

След като пазарната капитализация на Nvidia достигна 3 трлн. долара, главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг беше посрещнат като герой по време на посещение в родната си страна Тайван, за да присъства на индустриално събитие. Неговата лична звезда, а и тази на компанията му, никога не са светели толкова ярко, пише The Wall Street Journal.

През последната седмица тайванската общественост и медии се вкопчиха във всяко движение на носещия кожено яке Хуанг в Тайпе, където 61-годишният мъж е смятан за местна икона.

„Той е гордостта на Тайван“, казва Оли Лин, редактор на списание, която гледа как Хуанг изнася 90-минутна реч в аудиторията на колеж, докато навън се изливат проливни дъждове. Тя е вдигнала надпис „Таван ви обича“ до снимката на Хуанг.

Тайван, където се произвеждат повечето модерни полупроводници в света, изигра решаваща роля за успеха на Nvidia. TSMC – съкращение от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. – произвежда много от чиповете, които Nvidia проектира в заводите си на този остров, който е с приблизително същия географски размер като Мериленд. Много клиенти на Nvidia също са базирани в Тайван, който има население от приблизително 23 млн. души.

Някои казват, че Хуанг може да си е повярвал повече и привлече онлайн недоволството на някои със своето поведение. В интервю за местна медия Хуанг нарече Тайван „държава“, която се намира в центъра на световната индустрия за електроника. Комунистическото правителство на Китай твърди, че демократично самоуправляващият се остров е негов, въпреки че никога не е управлявал тук. Коментарът на главния изпълнителен директор на Nvidia предизвика остри забележки от потребители на социални мрежи в Китай, където достъпът до чипове на Nvidia е все по-слаб заради американските ограниченията за износ.  

Nvidia отказва да коментира описанието на Хуанг за Тайван.

Лидерът на Nvidia Дженсен Хуанг в Тайпе. Снимка: Lam Yik Fei/Bloomberg Лидерът на Nvidia Дженсен Хуанг в Тайпе. Снимка: Lam Yik Fei/Bloomberg

Роденият през 1963 г. Хуанг се мести в Тайланд на петгодишна възраст. Той остава там около четири години, преди да се отправи към Вашингтон. Той е американски гражданин.

През двуседмичния си престой в Тайван Хуанг получи пълно медийно отразяване, доминирайки дискурса в социалните мрежи и по улиците, където лесно можеше да се чуе споменаването на китайското му име. Хранителните му предпочитания се появиха в списъци онлайн, които набраха изключителна популярност. Дори съпругата и децата му бяха нападнати за снимки и интервюта от фенове.

В Тайпе млада жена се промъква през тъплата, като първо моли Хуанг да подпише смартфона ѝ. След това дърпа настрани бялата си жилетка, за да разкрие дреха с дълбоко деколте и иска автограф на ризата си в областта на гърдите, разкрива видео, излъчено от местни медии.

„Това добра идея ли е?“, пита Хуанг, обръщайки се към някой, който стои наблизо, преди да се подчини на волята на жената. Макар че някои виждат това като свидетелство за популярността му, други казват, че случилото се е неуместно и неуважително.

Хуанг беше в Тайван за събитието Computex, на което изнесе реч. На конференцията, една от най-големите в компютърната индустрия, присъстваха и лидерите на Intel, AMD и Qualcomm.

В сряда пазарната капитализация на Nvidia достигна 3 трлн. долара, надминавайки тази на Apple. Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания е най-големият печеливш в технологичната индустрия от бума на изкуствения интелект, предвид централната роля, която нейните процесори играят в захранването на ChatGPT на OpenAI и други приложения.

Обществената еуфория около Хуанг, казват местните, е на ниво, невиждано от „Linsanity” през 2012 г. – лудост, предизвикана от тайванско-американския баскетболист Джереми Лин, който постигна бърз успех, докато играеше за New York Knicks.

Като се имат предвид корените му там, глобалните постижения и афинитетът на Хуанг към Тайван се разглеждат от местните жители като знак за „националния успех и способностите“ на острова, коментира Сидни Юе, автор на книгата „Политика на идентичността и популярна култура в Тайван: Поколение Саджиао“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 08.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още