IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да намалите риска при ползване на приложения за лични финанси?

Колкото повече приложения използвате, толкова по-висок е рискът от хакерски атаки и изтичане на данни

09:30 | 08.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Пароли и ключове

Когато настройвате приложението, използвайте силна парола или мениджър на пароли и включете двуфакторно удостоверяване, което потвърждава самоличността при влизане в услугата.

За още по-голяма сигурност някои приложения позволяват на потребителите да качват текуща снимка или видеоклип, за да потвърдят самоличността си. Някои дават възможност да се ползва и ключ за достъп - специален софтуер, който е свързан с вашия телефон или друго устройство, или физически ключ за сигурност, който се свързва с вашия телефон или друго устройство, за да потвърди самоличността ви. Последният осигурява много силна защита, стига да не го загубите, но може да не е необходим за всички потребители.

Извън приложенията не забравяйте да защитите вашите устройства и имейл акаунти. Например потребителите може да искат да включат лицевото разпознаване, така че когато банка или приложение изпрати код за влизане, той да е защитен. Също така е изключително важно да се използват силни пароли и да се активира двуфакторно удостоверяване на имейл акаунти, които се използват за достъп до финансови сметки, казват експерти.

Гавин Рийд, главен служител по информационна сигурност в компанията за киберсигурност Human Security, използва два имейл акаунта – един за ежедневна употреба и друг, който е само за неща като финансови сметки, в допълнение към физически ключ за сигурност. Той също така съветва да изтриете всички приложения, които не използвате, за да намалите риска.

„Най-ключовото нещо, което потребителят може да направи, е да се увери, че запазва нещата, които са лични за него, наистина лични“, казва Джес Търнър, изпълнителен вицепрезидент и глобален ръководител "Отворено банкиране и API" в Mastercard. „И така: не се споделя идентификационна информация, пароли или потребителски имена, а се разчита на неща като биометрични данни.“

Ограничете връзките

Свързването на финансови приложения към вашата банка и други финансови сметки често се изисква, ако искате да извършвате плащания, да кандидатствате за заеми или да управлявате разходите и инвестициите. Много приложения и банки използват посреднически услуги като Plaid, MX Technologies или други, за да направят това. Например, когато потребител иска да свърже банкова сметка с приложение за плащания, Plaid може да изкара прозорец и да поиска одобрение за свързване на сметките и да опише какви данни ще бъдат споделени преди свързване.

Тези посреднически услуги разполагат с много мерки за сигурност. Все пак свързването на приложения може да представлява риск чрез увеличаване на потенциалното излагане на финансови данни на опасност чрез посредника или другите включени приложения, казва Рийд.

„Трябва да ограничите този вид споделяне възможно най-много, за да намалите риска“, казва той. „Разбирането кой има вашите данни и какво може да прави с тях е от съществено значение.“

Разбира се, когато различни приложения споделят информация помежду си, както и с партньори трети страни, може да е трудно да проследите и контролирате как се използват вашите лични данни. За да помогне с това, Consumer Reports има безплатно приложение, наречено Permission Slip, което показва на потребителите какви видове данни компаниите събират от и за тях. Приложението може да изпраща заявки от името на потребителите, като иска от компаниите да спрат да продават личните им данни или да ги изтрият изцяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 08.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още