IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да намалите риска при ползване на приложения за лични финанси?

Колкото повече приложения използвате, толкова по-висок е рискът от хакерски атаки и изтичане на данни

09:30 | 08.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Потребителите използват все повече приложения за лични финанси, за да управляват парите си, като разчитат на тях, за да плащат, да вземат заеми, да спестяват, да инвестират и да пазаруват. Въпреки че тези инструменти могат да направят живота по-лесен, рисковано ли е да дадете на множество приложения достъп до вашата финансова информация?

Експертите по сигурност казват, че зависи. Колкото повече приложения използвате, толкова по-висок е рискът от хакерски атаки и изтичане на данни. Но има неща, които потребителите могат да направят, за да се защитят, пише The Wall Street Journal.

Новите изцяло онлайн банки, както и дигиталните инструменти за peer-to-peer плащания, приложения за лични заеми и приложения за спестявания и бюджетиране стават все по-популярни, защото са удобни, а в някои случаи и забавни за ползване. Междувременно традиционните банки и брокерски компании добавят опции към своите приложения, за да помогнат на клиентите да управляват по-добре своите спестявания, кредитни карти, ипотеки и инвестиции.

Въпреки че финансовите приложения не са особено уязвими на атаки, всяко приложение може да бъде хакнато и пробито, излагайки финансовите данни на потребителите или техните средства на опасност. И ако бъдете подмамени да разкриете идентификационните си данни за вход, зложелатели могат да имат същия лесен достъп до вашите средства като вас.

Има опасения и за личните данни. Приложенията могат да продават или споделят част от вашата информация с партньори трети страни, създавайки още една уязвимост.

„Дори и оригиналното приложение да има силни мерки за сигурност, те не могат напълно да контролират практиките за сигурност на данните на своите партньори“, казва Делиша Ханд, старши директор „Дигитален пазар“ в Consumer Reports. „Ако при трета страна има нарушение в опазването на данните, чувствителната информация на потребителите може да бъде разкрита, излагайки ги на риск от кражба на самоличност, финансови или целенасочени измами“.

Нека обърнем повече внимание на някои предпазни мерки, които можете да вземете, за да използвате финансови приложения по-безопасно.

Преглед и проверка

За начало се уверете, че приложението, което искате да използвате, е от реномирана компания с въведени политики за сигурност и поверителност, и проверете дали има оплаквания от нея в онлайн форуми, казва Мередит Фукс, главен правен директор във финтех компанията Plaid и бивш заместник-директор на Бюрото за финансова защита на потребителите.

След това изтеглете приложението, което искате, директно от App Store или Play Store,  за да сте сигурни, че получавате това, което ви трябва, а не приложение, имитиращо оригиналното. Не сваляйте приложение от линк или уебсайт, освен ако това не е уебсайтът на компанията зад услугата, съветва Стюарт Шехтер, изследовател на сигурността и човешкото поведение в Харвардския университет.

Прегледайте политиката за поверителност на приложението, за да видите как то събира и управлява клиентски данни. Продажбата на данни като цяло вече не е предпочитана, според Ханд, но някои приложения споделят потребителски данни, включително имена, имейли и телефонни номера или финансови данни като история на трансакциите или салда по сметки. Получателите са партньорски организации като доставчици на услуги, бизнес и маркетинг партньори.

Търсете политики, при които компанията има достъп само до данни, от които действително се нуждае, за да предостави услугата си, вместо да събира всичко, което може. „Колкото по-малко данни действително е събрала една компания за вас, толкова по-малко щети могат да бъдат нанесени, ако тези данни бъдат откраднати“, казва Браян Калахан, директор на Rensselaer Cybersecurity Collaboratory в Rensselaer Polytechnic Institute.

Прегледайте как приложението обработва неоторизирани такси или трансакции, ако това е приложимо. Хенд посочва, че някои приложения може да имат по-стабилни защити от други или по-опростени процеси за разрешаване на спорове.

Последна актуализация: 08:39 | 08.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още