IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разчистват пътя за антимонополни разследвания на Microsoft, OpenAI и Nvidia

Властите ще разгледат позициите на тези компании на пазарите, силно свързани с изкуствения интелект

16:12 | 08.06.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michaela Vatcheva/Bloomberg
Снимка: Michaela Vatcheva/Bloomberg

Министерството на правосъдието на САЩ и Федералната търговска комисия постигнаха споразумение, което разчиства пътя за потенциални антимонополни разследвания на доминиращите роли, които Microsoft, OpenAI и Nvidia имат в индустрията за изкуствени интелект (AI), твърди източник на Ройтерс, запознат с въпроса.

Споразумението между двете агенции показва, че регулаторният контрол набира сила на фона на опасения относно концентрацията в индустриите, тясно свързани с изкуствения интелект. Microsoft и Nvidia не само доминират в индустриите си, но са две от най-големите компании в света по пазарна капитализация. Наскоро пазарната стойност на Nvidia дори надхвърли 3 трлн. долара.

Американските антимонополни органи изразиха публично множество опасения относно AI - от предимството, което големите технологични компании имат в достъпа си до данни, използвани за обучение на AI модели, през това как генеративният изкуствен интелект влияе на пазара за творчески дейности, до партньорствата между компании, които потенциално се използват за да заобиколят необходимите процеси за преглед на сливанията.

Ходът отразява подобно споразумение между двете агенции през 2019 г., което в крайна сметка довде до това, че Федералната търговска комисия да заведе дела срещу Meta и Amazon, а Министерството на правосъдието съди Apple и Google за предполагаеми нарушения. Тези случаи продължават, компаниите отричат да са извършили нарушение.

Въпреки че компанията майка на OpenAI е неправителствена организация, Microsoft инвестира 13 млрд. долара в звеното, което може да генерира печалба, което би представлявало дял от 49%.

Министерството на правосъдието ще поеме водеща роля в разследването дали Nvidia е нарушила антимонополните закони, докато Федералната търговска комисия ще разгледа поведението на OpenAI и Microsoft.

Регулаторите са сключили сделката през изминалата седмица и се очаква тя да бъде завършена през следващите дни, казва източник.

Nvidia държи близо 80% от пазара на AI чипове, включително специалните процесори, създавани за компании за облачни изчисления като Google, Microsoft и Amazon.com. Тази доминация помогна на компания да отчете маржове между 70% и 80%.

Говорителите на Nvidia и OpenAI са отказали да коментират споразумението на регулаторите. Microsoft казва, че приема сериозно законовите си задължения за докладване на трансакции и е уверена, че ги е спазила.

Споразумението между двата регулатора се случва, след като през януари Федералната търговска комисия нареди на OpenAI, Microsoft, Alphabet, Amazon и Anthropic да предоставят информация за скорошни инвестиции и партньорства, включващи компании за генеративен изкуствен интелект и доставчици на облачни услуги.

През юли миналата година комисията започна разследване на OpenAI по твърдения, че е нарушила законите за защита на потребителите, като е изложила на риск личната репутация и данни.

Федералната търговска комисия също така разглежда сделката на Microsoft за 650 млн. долара със стартъпа за изкуствен интелект Inflection AI, поради опасения дали споразумението е било опит за заобикаляне на изискванията за разкриване на сливания, казва източникът.

Необичайната сделка, постигната през март, позволи на Microsoft да използва моделите на Inflection и да наеме по-голямата част от персонала на стартъпа, включително неговите съоснователи.

В понеделник Microsoft каза, че споразумението с Inflection ѝ е помогнало да ускори работата по Microsoft Copilot, като същевременно позволява на Inflection „да продължи да работи по своя независим бизнес и амбиции като студио за изкуствен интелект“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 08.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
scarlet57
преди 2 седмици
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
macedonian
преди 2 седмици
Курвo мoдерaторkе ***, мишката Ratten гъзa ли ти ближe, за да му изтриеш обидитe, а мен да баннeш .Ще надживееш децата си kyрвo .A на Раткy маймyнaта ще му намерим боксониеркатa . И ще прави това което пожела на ЛС - свиpkи до откат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още