IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихият директор на Apple, който стои зад стратегията ѝ за AI

Джон Джанандреа не се показва много пред публика, но е изключително уважаван в Силициевата долина

11:54 | 09.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Най-забележителния му старт беше в компания, наречена General Magic, която се отдели от Apple и започна бизнес в началото на 90-те години, създавайки софтуер за PDA устройства, предшествениците на днешните модерни смартфони. В края на същото десетилетие той съосновава TellMe – стартъп, който създаде гласово активирана онлайн информационна услуга.

Другият съосновател на TellMe Антъни Акарди казва, че Джанандреа винаги е изглеждал като човек, изпреварил времето си, работейки върху технология като работата на софтуер в облака много години преди това да стане стандарт.

Джанандреа се присъединява към Google, след като интернет гигантът придобива друг стартъп, съоснован от него – Metaweb.

Джефри Хинтън, известен като един от „кръстниците“ на AI, е работил Джанандреа в Google. Хинтън твърди, че Джанандреа има рядък набор от умения в сравнение с други технологични директори, като едновременно страхотен изследовател и мениджър. Хинтън изтъква пробива, който Google направи в генеративния AI през последното десетилетие – способността автоматично да надписва изображения с помощта на изкуствения интелект.

„Той наистина разбираше важността на това“, казва Хинтън.

До 2018 г. Джанандреа съблюдава изкуствения интелект в Google, а отиването му в Apple същата година е възприето като голяма измяна. В рамките на 8 месеца той е повишен и се изкачва до ръководния екип на Apple, отчитайки се директно пред Кук. Това е най-големият сигнал, че Apple възприема AI сериозно, особено за бъдещи проекти като вече несъществуващия проект за автономна кола.

Така че защо да напусне Google, смятан за лидер в AI по онова време, в полза на Apple? Не му харесвало, че ръководството на Google има проблеми с вземането на решения и изпълнението им, вместо да третира части от бизнеса като изследователска лаборатория, твърди един източник, който е говорил с Джанандреа наскоро. Той открил противоположното в Apple – ръководството взема решение, а след това останалата част от компанията застава зад него, за да го осъществи.

Но през шестте години след присъединяването си в Apple, Джанандреа не се появява публично, както се случва често на колегите му от лидерския екип, които показват най-новите продукти и актуализации в рамките на бляскави промоционални видеа. Въпреки това дългогодишният му опит и експертизата му печелят голямо уважение от страна на другите лидери от Силициевата долина.

„Все още ходя при него за съвети“, коментира Емил Майкъл, бивш директор в Uber, който съосновава TellMe с Джанандреа.

Отвъд Apple Джанандреа е член на борда на SETI, неправителствена организация, основана през 1984 г. за откриване на радиосигнали от потенциален интелигентен живот в космоса. През последните години той също така управлява бизнес център за данни със съпругата си, който в крайна сметка продава, добавяйки го към списъка си с успешни продажби на технологични компании, на които е съосновател.  

В SETI Джанандреа е активен, ангажиран член на борда и дори дава част от собствените си средства, за да помогне за финансирането на нов проект, наречен COSMIC, който използва мощни компютри за анализиране на радиосигнали от космоса, казва главният изпълнителен директор на SETI Бил Даймънд. Джанандреа също така участва в комисия на SETI, където дава обратна връзка относно изследователските планове за планетарна защита срещу астероиди, споделя Даймънд.

„Той има много научен ум, инженерен ум“, коментира Даймънд. „Въпросът за живота извън Земята го вълнува много“.

Някои, които познават Джанандреа, коментират пред CNBC, че биха се изненадали, ако той се появи на някоя от сесиите на Apple на WWDC следващата седмица, вместо да делегира излизането под светлината на прожекторите на своя екип или на Крей Федериги – софтуерният ръководител на Apple.

„Джанандреа не е шоумен. Това не е неговото“, коментира човек, който го познава добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 09.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още