IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихият директор на Apple, който стои зад стратегията ѝ за AI

Джон Джанандреа не се показва много пред публика, но е изключително уважаван в Силициевата долина

11:54 | 09.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Apple изостава в сферата на изкуствения интелект (AI).

Сега компанията се готви да пусне първата си вълна от насочени към потребителите AI продукти. Зад тези усилия стои Джон Джанандреа, ветеран от Силициевата долина, който е ключов директо на Apple, отговарящ за стратегията за изкуствен интелект, пише CNBC.

В понеделник (10 юни) Apple ще проведе годишната си конференция за разработчици, наречена WWDX, където се очаква да покаже на клиентите и инвеститорите си своите функции с генеративен изкуствен интелект, интегрирани в iPhone, iPad и Mac – плодовете от работата на Джанандреа.

Има огромен натиск върху Apple да предложи впечатляваща серия от продукти и услуги с изкуствен интелект. В интервюта за CNBC няколко души, които са работили с Джанандреа, или го познават от няколко години, го описват като скромен и напредничав технологичен експерт – качество, което може да бъде от съществено значение за наваксването на Apple в изкуствения интелект.

Siri е бъркотия и среща трудности дори при най-основни въпроси, казват експерти. Apple не продава продукт като AI чатботове и е измествана от компании като Microsoft или стартъпи като OpenAI и Anthropic. Тя не продава мощни чипове на облачни компании, захранващи AI услуги, както Nvidia. Акциите на Apple изостанаха, докато книжата на нейните конкуренти поскъпнаха тази година, именно заради обещанията за възможностите на изкуствения интелект. Акциите на производителя на Apple повишиха стойността си с 1% тази година, докато Nvidia успя да изпревари Apple по пазарна капитализация миналата сряда, след като записа 144% ръст на борсата. През януари Apple също така загуби и титлата най-високо оценена публична компания в света от AI лидера Microsoft.

Apple отказва да коментира.

Wall Street вижда това като момент, в който Apple може да докаже, че не изостава в изкуствения интелект, което служи за катализатор на акциите през втората половина на годината.

Сега зависи от Джанандреа и неговия екип да отговорят на очакванията на пазара.

Докато технологичният свят ставаше все по-обсебен от изкуствения интелект през последните 18 месеца, Apple започна да говори по-открито за това как AI захранва функциите и развитието на продуктите.

„Разглеждаме изкуствения интелект и машинното обучение като фундаментални, основни технологии и те са практически вградени във всеки продукт, който създаваме“, заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук пред CNBC през август 2023 г.

Досега екипът на Джанандреа е работил по AI функции, които работят зад кулисите на устройствата и софтуера на Apple. Те включват функцията за достъпност, която може дигитално да имитира гласа на някого, ако той изгуби способността да говори сам, или автоматичното редактиране, което кара снимките на iPhone да изглеждат по-добре.

Ако попитате хората в Apple, компанията използва AI от много години, за да захранва това, което прави на вашите устройства, без дори да знаете за това, се казва в публикацията на CNBC. Очаква се тази година това да се развие в по-ориентирани към потребителите, като подобрения в дигиталния асистент Siri, партньорство с OpenAI, което ще добави технологията на създателя на ChatGPT към софтуера на iPhone, и сложни гласови контроли за приложенията, сочи статия на Bloomberg от миналата седмица.

Хората, които са работили с Джанандреа през годините го описват като скромен, умерен технологичен експерт, който не търси внимание, както обикновено правят по-известните лидери от Силициевата долина.

Последна актуализация: 11:55 | 09.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още